Pomidory - jak je jeść?Pixabay / kie-ker

Zrób z pomidorami 1 rzecz, by całkowicie wykorzystać ich prozdrowotne właściwości. Inaczej marnujesz niesamowity potencjał

Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystuje je się do najróżniejszych potraw. Mało kto zdaje sobie sprawę, że wystarczy zrobić z nimi jedną rzecz, by wydobyć z nich związki pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Warto o tym wiedzieć.

Nie da się ukryć, że pomidory są jednym z najpopularniejszych warzyw. Ich walory smakowe nierzadko potrafiły przyprawić nas o wypieki. Tym razem warto jednak przyjrzeć się ich właściwościom. Tym bardziej, że w wyjątkowo prosty sposób można wykorzystać ich w pełni.

117-latka podzieliła się ze światem sekretem długowieczności, codziennie jadła jeden dziwny produkt, który zapewnił jej zdrowie117-latka podzieliła się ze światem sekretem długowieczności, codziennie jadła jeden dziwny produkt, który zapewnił jej zdrowieCzytaj dalej

Co zrobić, żeby pomidory stały się jeszcze zdrowsze?

Smakowite pomidory wielokrotnie potrafiły nas zaskoczyć. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym jak wykorzystać ich skórkę. Okazuje się, że te popularne warzywa mogą stać się jeszcze zdrowsze. Wystarczy, że zrobimy z nimi jedną rzecz.

Najprawdopodobniej nikt nie podejrzewał, że pomidory z dodatkiem oliwy zyskują nie tylko na smaku. Wzbogacone o ten składnik i poddane obróbce cieplnej zapewniamy sobie lepsze przyswajanie zawartego w nich likopenu. Ciężko uwierzyć, ile możemy zyskać dzięki niepozornej oliwie.

Dzisiaj grzeje:

  1. TVP właśnie przekazało wiadomość o nagłej śmierci. Pozostały już tylko modlitwy
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Policjant złapał ją za kółkiem w Brzezinach. Pomimo 3,5 promili we krwi miała jedną prośbę

Pomidory i oliwa w trosce o zdrowie

Pomidory w swoim wnętrzu skrywają najróżniejsze istotne składniki odżywcze. Wśród nich możemy natknąć się na likopen. Właśnie on nadaje warzywom charakterystyczną czerwoną barwę. Jednak znacznie istotniejszy jest jego wpływ na nasz organizm. Likopen zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Chroni on nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Tym samym zmniejsza on ryzyko wystąpienia nowotworu piersi, szyjki macicy, układu pokarmowego oraz prostaty. W związku z tym jedząc pomidory warto je podgrzać z dodatkiem oliwy. Warto jednak zauważyć, że likopen gorzej się przyswaja w połączeniu z produktami takimi jak pestki dyni, liście szpinaku, tofu, żółtko jajka i pieczywo pełnoziarniste.

Wyszła z Biedronki z zakupami. Dostała wezwanie do zapłaty dodatkowych 90 zł, oniemiała poznając powódWyszła z Biedronki z zakupami. Dostała wezwanie do zapłaty dodatkowych 90 zł, oniemiała poznając powódCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zaskakujący krok PKO BP. Znacznie ułatwi życie, ale jest haczyk
  2. Zwołują w Polsce sztaby kryzysowe. Będzie ich 6
  3. Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzie
  4. Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nóg
  5. 117-latka podzieliła się ze światem sekretem długowieczności, codziennie jadła jeden dziwny produkt, który zapewnił jej zdrowie
  6. Wyjątkowo smutna wiadomość obiegła media. Nie żyje prawdziwa legenda, światowej sławy gwiazdor w żałobie

Źródło: TVP Info

Następny artykuł