Przecier pomidorowypublicdomainpictures / autor: Sheila Brown / CC 0

Koniec z gotowcami, domowy przecier pomidorowy jest o niebo lepszy, zrobisz go dziecinnie prosto

Pomidory bez wątpienia są najpyszniejsze w szczycie sezonu i aż chciałoby się zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jeśli przyrządzisz je w formie przecieru, będzie to możliwe. Robienie przetworów pozwala nam cieszyć się ulubionymi warzywami przez okrągły rok.

Pomidory w formie przecieru to najbardziej wdzięczna forma tego warzywa. Możemy urozmaicić przepis o wszystkie ulubione dodatki. Gotowe przetwory z pomidorów staną się bazą do pysznych zup oraz sosów. Wystarczy odkręcić słoiczek i wraca do nas pyszny smak lata. Zrobienie przecieru pomidorowego jest bajecznie proste i potrzebujesz zaledwie kilku składników, by wyczarować solidne zapasy na cały rok.

Za moment zrobimy zakupy w każdą niedzielę? Znamy przełomowe plany, wielu przeciwników może się zdziwićZa moment zrobimy zakupy w każdą niedzielę? Znamy przełomowe plany, wielu przeciwników może się zdziwićCzytaj dalej

Smakowite pomidory, którymi możesz cieszyć się bez względu na porę roku

Całym latem zachwycamy się pomidorami, których smak z każdym miesiącem staje się coraz bledszy. Dlatego teraz jest ostatni dzwonek, aby skorzystać z doskonałej jakości pomidorów i stworzyć cudowny przecier. Pomidory, w przeciwieństwie do wielu innych warzyw, nie tracą swoich właściwości smakowych po obróbce cieplnej, dlatego również sam przecier będzie bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Najlepsze do przetworów są pomidory, które nie zawierają zbyt wiele wody, eksperci polecają w szczególności pomidory malinowe oraz bawole serca. Sprawdzajmy także stan skórki, która nie powinna mieć żadnych uszkodzeń na powierzchni ani przebarwień.

Potrzebujesz:

  • 3 kg świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Nowe obostrzenia w Polsce od dziś. Limity na siłowaniach, w kinach, zakaz targów i obowiązkowe maseczki
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Fabryka jeszcze nie działa, ale wyprodukowano już 100 mln maseczek. Tłumaczenia się mocno rozmijają

Pomidory dokładnie myjemy i wykrajamy twardy środek. Tak przygotowane pomidory kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy je na średnim ogniu do momentu aż całkowicie się rozpadną. Po tym czasie przecieramy je przez sito, nie chcemy aby pozostały jakiekolwiek pestki czy skórki. Przetarte pomidory wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy przyprawy, ponownie teraz gotujemy całość. Gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny. Gotowy przecier wlewamy do słoiczków i poddajemy je pasteryzacji przez co najmniej 15 minut. Gdy przecier ostygnie - jest gotowy do użycia, Istnieje wiele wariacji na temat przecieru pomidorowego, możemy dodawać bazylię, czosnek, albo ulubione przyprawy. Wybór należy do nas - zawsze wyjdzie znakomity.

Babcia Marysia ma 88 lat i robi najpyszniejsze pierogi ruskie. Tomasz w życiu nie jadł lepszych, pokazał krok po kroku jak je robićBabcia Marysia ma 88 lat i robi najpyszniejsze pierogi ruskie. Tomasz w życiu nie jadł lepszych, pokazał krok po kroku jak je robićCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Tysiące Polek i Polaków dostaną dziś identycznego SMS-a. Ważne ostrzeżenie, nie chodzi o pogodę
  2. Ewakuacja ponad 3 tys. osób. Nie mają wyjścia, ratują swoje życie. Europejski dramat poraża
  3. Niezastąpiona surówka z selera korzeniowego, zaledwie 2 główne składniki, pychotka do każdego obiadu
  4. 1 prosty trick sprawi, że schabowe będą idealnie kruche i soczyste. Korzystają z niego najlepsi kucharze
  5. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  6. Piękna narzeczona Arkadiusza Milika ma wielkie problemy. Wszystko przez jej ukochanego, wyjątkowo przykre szczegóły

Źródło: kuchnia.wp

Następny artykuł