Smakosze.pl
Kurczak w sosie

canva/Anna Kurzaeva

Pomysł na błyskawiczny obiad dla rodziny - kurczak w aksamitnym sosie

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Filet z kurczaka to zawsze dobry pomysł na szybki obiad. To delikatne, chude mięso lubi towarzystwo sosów. Dlatego na dzisiejszy obiad dla rodziny proponujemy przygotować błyskawicznego kurczaka w aksamitnym sosie.

Przygotowując filet z kurczaka warto pamiętać, że nie lubi on zbyt długiej obróbki termicznej. Łatwo bowiem wysycha tracąc soczystość i pełny smak. Dlatego smaż go nie dłużej niż 2-4 minuty z każdej strony (w zależności od grubości kawałka), piecz 15-20 minut w 200 st. C.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kurczaka w aksamitnym sosie

Składniki:

  • 2 duże, pojedyncze filety z kurczaka

  • 1 łyżka mąki

  • olej do smażenia

  • 1 marchewka

  • 1/2 pora

  • 1 łyżka masła

  • pół szklanki bulionu drobiowego

  • 1 listek laurowy

  • kurkuma

  • 200 ml śmietanki 30 proc.

  • pół pęczka koperku

  • sól, pieprz

Tarcie ziemniaków na placki

Jak zrobić placki ziemniaczane bez mąki?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kurczaka w sosie koperkowym

Filety opłucz, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na dwa płaty, lekko rozbij je kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Filety obtocz w mące, strzep jej nadmiar, kładź je na patelnię i obsmaż na rumiano z każdej strony, zdejmij z patelni.

Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Por oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, osącz, pokój w półkrążki.

Warzywa przesmaż na patelni, dodaj masło, oprósz je solą i pieprzem. Wlej bulion, dodaj listek laurowy i szczyptę kurkumy, zagotuj, gotuj 2 minuty.

Do sosu włóż kawałki kurczaka, dobrze je podgrzej. Wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek, zamieszaj, zagotuj, dopraw do smaku.

filet kurczaka

filet kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >