poncz świąteczny
pixabay.com

Poncz świąteczny

Poncz świąteczny

Nie tylko amerykański trunek

Większość ludzi pierwsze skojarzenie z ponczem łączy z przyjęciami w amerykańskim stylu i wytrawnymi trunkami. Prawda jest taka, że poncz, zanim stał się kojarzony głównie z USA, przebył długą drogę, począwszy od czasów kolonializmu brytyjskiego, a pierwsze receptury na klasyczny poncz przywieźli hinduscy marynarze.
Pochodzenie słowa poncz, które wywodzi się od „panch” czyli pięć, to nic innego jak ilość składników, z których tradycyjne przepisy na ten trunek się składały. W oryginalnym
przepisie, poza wodą, cukrem i sokiem z cytryny, znajdował się również anyżowy arak i korzenne przyprawy. Z Wielkiej Brytanii poncz trafił do Europy, gdzie jego smak zaczęto wzbogacać wytrawnymi alkoholami, takimi jak brandy lub wino. Wraz z podbojami brytyjskimi, zmieniała się receptura ponczu. Po dotarciu do Ameryki Środkowej i Południowej, jego bazą stał się jamajski rum.

Poncz świąteczny prosto z USA

W obecnych Stanach Zjednoczonych poncz stał się faktycznie obowiązkowym elementem wszelkich przyjęć biznesowych, dyplomatycznych, rodzinnych czy rozrywkowych.
Najbardziej znaną jego wersją jest poncz świąteczny na bazie jajek, mleka, śmietanki i alkoholu.

Eggnog - tradycyjny, amerykański poncz świąteczny

Świąteczny, mocno rozgrzewający i aromatyczny poncz, w formule lekkiego likieru. Można go serwować na zimno lub lekko podgrzany, szczególnie w zimowe dni.

Składniki:
• 6 dużych jaj
• 1 l mleka skondensowanego (niesłodzonego)
• 200-250 ml whisky (opcjonalnie bourbon albo rum)
• 1 laska wanilii lub olejek wanilinowy
• 3 laski cynamonu lub 2 łyżeczki cynamonu w proszku
• gałka muszkatołowa - szczypta
• ½ szklanki cukru brązowego
• 4 łyżki płynnego miodu
• Gwiazdki anyżu do dekoracji.


Jak przygotować tradycyjny Eggnog?
• Mleko przelej do rondelka lub garnka z grubym dnem. Dodaj wanilię i cynamon.
• Doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
• Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem, aż staną się białe.
• Dodaj miód i kontynuuj ubijanie. • Wlewaj powoli schłodzone do temperatury pokojowej mleko skondensowane i whisky, miksując na najmniejszych obrotach.
• Gotowy likier przelej do szklanej karafki i wstaw do lodówki na minimum 48 h.
• Przed podaniem ubij na sztywno uprzednio oddzielone białka. Połącz je następnie z gotowym likierem, mieszając delikatnie łyżką.
• Poncz przelej do szklanek. Wierzch posyp świeżo otartą gałką muszkatołową i udekoruj gwiazdkami anyżu. Gałka muszkatołowa to element niezbędny, dodaje charakteru i smaku.

Poncz świąteczny cytrynowy, na bazie rumu

To propozycja mocno aromatyczna i mocno owocowa. Klasyczny trunek prosto z
amerykańskich przyjęć.


Składniki:
• 300 ml rumu jamajskiego
• 600 ml wody
• 2 torebki angielskiej herbaty zaparzone w 500 ml wody
• 1 szklanka brązowego cukru
• 3 wyszorowane cytryny
• 2 soczyste pomarańcze
• 10 goździków
• Łyżka sproszkowanego cynamonu i gałki muszkatołowe.


Sposób przygotowania ponczu:
• W garnku wymieszaj cukier, dwie szklanki wody i wszystkie przyprawy.
• Gotuj powoli na małym ogniu, aż zrobi się syrop i pozostaw do wystygnięcia.
• Wyciśnij sok z dwóch cytryn i jednej pomarańczy.
• Pozostałe owoce pokrój w plastry.
• Do dużej karafki wlej sok z cytrusów, przemieszany syrop z przyprawami i przełóż
plastrami owoców.
• Wszystko wymieszaj, a owoce rozgnieć.
• Następnie wlej ciepłą, ale nie gorącą herbatę i rum. Wymieszaj ponownie.
• Podawaj od razu po przygotowaniu.

Poncz rozgrzewający na bazie wina

Składniki:
• 1 butelka czerwonego wina (półsłodkie lub słodkie)
• 4 saszetki czarnej herbaty
• Szczypta cynamonu, kardamonu, anyżu (według uznania)
• 6 goździków
• kawałek imbiru
• 1/2 cytryny
• 1 pomarańcza
• sok malinowy.


Sposób przygotowania:
• Wino wlać do dużego, szerokiego dzbanka lub karafki.
• Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dodać cynamon, anyż, goździki, kardamon oraz
obrany i pokrojony na plasterki imbir. Propozycja przypraw przykładowa – można dać
je wedle własnego uznania.
• Parzyć herbatę 5 minut, po czym wyjąć woreczek.
• Połączyć z winem, doprawić cukrem lub sokiem malinowym.
• Dodać umytą i pokrojoną na plasterki cytrynę oraz pomarańczę.
• Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Następny artykuł