Smakosze.pl Produkty Poszukiwana przez Polaków ryba przeceniona w Dino. Jest smaczniejsza i delikatniejsza niż karp
Fot. Canva/Saaster

Poszukiwana przez Polaków ryba przeceniona w Dino. Jest smaczniejsza i delikatniejsza niż karp

5 grudnia 2024

Warto jeść ryby, bo są smaczne i zdrowe. W Dino kupimy wyjątkową rybę po niezwykle okazyjnej cenie. Smakiem na głowę bije karpia, dlatego kupmy ją i przygotujmy na obiad.

Sandacz, czyli smaczna i zdrowa ryba

Wszyscy wiemy, że ryby są wartościowym elementem naszej diety. Dostarczają nam białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i bogate są w witaminę D . Do tego są smaczne i można przyrządzić ją na wiele sposobów w kuchni. Zwykle ryby smażymy lub pieczemy.

Robimy rybę po grecku lub japońsku. Lubimy dorsza, łososia, a na Wigilię na stół wjeżdża karp . Wiele osób za nim nie przepada, bo w tej rybie można wyczuć smak mułu. Ma też dużo ości. Jednak warto go zastąpić sandaczem . To bardzo smaczna, chuda i wartościowa ryba.

sandacz
Fot. Canva/irontrybex
Polacy wciąż dodają go do barszczu czerwonego, a powoduje otyłość i niszczy smak. Lepiej go omijać

Sandacz wartościową rybą

Sandacz naszpikowany jest kwasami omega-3, witaminą D i selenem. To dobroczynnie działa na nasz organizm. Ta ryba ma niewiele tłuszczu, bo w 100 g jej mięsa znajdziemy tylko 1,2 g tłuszczu . Za to ma mało cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu.

W Sandaczu znajdziemy bardzo dużo białka zwierzęcego. W 100 g to aż 19 g białka. Natomiast selen poprawia odporność, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników . Witamina B12 pomaga w leczeniu depresji, chorób skóry i układu krążenia. Teraz tę smaczną rybę kupimy w dobrej cenie w Dino.

Sandacz w super cenie w Dino

W sieci sklepów Dino filet z sandacza kupimy za 26,99 zł. Przed obniżką za tę rybę trzeba było zapłacić 32,99 zł. Dlatego warto skorzystać z tej atrakcyjnej promocji i ją kupić. Sandacza można smażyć, dusić, czy przyrządzać z warzywami. Ta ryba będzie smakować też z płatkami migdałów.

Sandacz z dodatkiem sosu sojowego i czosnku zrobi wrażenie na każdym smakoszu. Ryba jak widać, daje nam wiele kulinarnych możliwości . Delikatne mięso i moc wartości odżywczych to znaki szczególne sandacza. Warto przygotować go na obiad lub przyrządzić na Wigilię . Pisaliśmy o tym, jak najlepiej ugotować ziemniaki, by wyszły idealnie miękkie . Informowaliśmy o stanie Tomasza Jakubiaka i o tym, co mówi o swojej chorobie.

sandacz
Fot. Canva/eyewave

Źródło: fit.poadnikzdrowie.pl, marketdino.pl

Biedronka zamknęła sklep po kontroli Sanepidu. Urzędnicy znaleźli coś paskudnego
Najszybsze świąteczne ciasteczka świata. Z dwóch składników robię wigilijną magię
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy