Lodówkapixabay/Waldkunst

Czy można włożyć gorącą potrawę do lodówki? Wszyscy tkwiliśmy w wielkim błędzie

Nie ma chyba bardziej utartego schematu w kuchni. Nasze mamy zawsze strofowały nas, że potrawy możemy wstawiać do lodówki dopiero gdy będą całkowicie zimne. Okazuje się, że cenna wiedza naszych mam nie ma już zastosowania. Teraz jest już jasne, jaka temperatura potraw jest dopuszczalna.

Potrawy, które zamierzamy przechowywać w lodówce, nie muszą być całkowicie zimne. Mit ten został zapoczątkowany jeszcze kilka generacji sprzętów temu. Wtedy włożenie gorącego pojemnika do lodówki mogło mieć przykre konsekwencje.

W najgorszym razie mogło skończyć się nawet rozmrożenie lodówki oraz szybsze psucie się innych produktów. Obecnie lodówki są wyposażone w systemy typu No Frost, które doskonale radzą sobie z odprowadzaniem ciepła.

Czy potrawy mogą być gorące?

Mimo postępu technologicznego nie poleca się jednak wkładać do lodówki bardzo gorących potraw. Zagrożenie nie jest duże, jednak ze zwykłej ostrożności - lepiej się przed tym powstrzymać. Potrawy mogą być wyczuwalnie ciepłe oraz letnie.

Wkładanie do lodówki nie w pełni wystudzonego jedzenia ma także dodatkową zaletę. Gdy posiłek stoi zbyt długo w pomieszczeniu, może stać się pożywką dla bakterii. Kontrolowane środowisko lodówki zmniejsza to ryzyko, dzięki czemu potrawy są nie tylko pyszne, ale i bezpieczne.

Potwierdzono ważną informację. Chodzi o Kuchenne Rewolucje, nadchodzą ogromne zmianyPotwierdzono ważną informację. Chodzi o Kuchenne Rewolucje, nadchodzą ogromne zmianyCzytaj dalej

Jak obchodzić się z mięsem?

Innym równie częstym błędem, który pojawia się w kuchni, jest niecierpliwość względem przygotowywanego mięsa. Nie ma nic gorszego niż smażenie soczystego steka tuż po wyjęciu mięsa z lodówki.

Błąd ten nie tyczy się jedynie szlachetnej wołowiny, ale i naszych rodzimych schabowych. Mięso po wyjęciu z lodówki powinno przez co najmniej 30 minut poleżakować i nabrać temperatury pokojowej. Dopiero wtedy nadaje się do smażenia.

W przeciwnym razie nie będzie równomiernie pobierało ciepła z patelni, wyjdzie suche i żylaste, a mimo długiego smażenia może pozostać surowe w środku.

Jeśli jesteś bardzo głodny, możesz zastosować genialny trick na błyskawiczne ogrzanie zimnego mięsa. Wystarczy umieścić je w woreczku foliowym i na 15 minut zanurzyć w letniej wodzie. Po tym czasie możesz przygotować z niego każdą potrawę, jaka ci się wymarzy.

Uwielbiasz kulinarne ciekawostki? W tym artykule przeczytasz jaki składnik sprawia, że budyń wychodzi aksamitny, a ten artykuł pomoże ci raz na zawsze odpowiedzieć sobie na pytanie - czy pleśń można odkroić?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniawp / smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł