Potrawy wigilijne i tradycjeWikipedia / Przykuta / CC BY-SA 3.0

Na wigilijnych stołach nagminnie ich brakuje. Polacy zapominają o istotnej tradycji

Nie da się ukryć, że tradycyjne potrawy wigilijne potrafią przyprawić wielu smakoszy o szybsze bicie serca. Przeważnie nasze stołu niemal uginają się od przeróżnych frykasów. Okazuje się, że część tradycji odeszła nie pamięć. Mało kto dba o to, by wśród potraw wigilijnych znalazły się również owoce, które dawniej były pozycja obowiązkowa i ważnym symbolem.

Zajadając potrawy wigilijne, przeważnie skupiamy się na ich fantastycznym smaku. Coraz mniejszą wagę przywiązuje się do symbolicznych znaczeń świątecznych dań. Między innymi dlatego owoce coraz rzadziej pojawiają się na świątecznych stołach.

Potrawy wigilijne i ich znaczenie

Niedawno prezentowaliśmy potrawy wigilijne, które podczas świąt przygotowuje Robert Makłowicz. Warto jednak przyjrzeć się bardziej niepozornym i niezwykle istotnym frykasom. Mowa o owocach, które mają najróżniejsze znaczenia.

Wielu smakoszy na potrawy wigilijne czeka z niecierpliwością przez cały rok. Kapusta, pierogi, barszcz i karp są bez wątpienia klasyką, której nie może zabraknąć. Owoce zostały nieco zapomniane. Okazuje się, że na świątecznym stole powinny znaleźć się gruszki, jabłka, daktyle, suszone śliwki i figi.

Same potrawy wigilijne symbolizują 12 apostołów. Owoce również mają przypisane znaczenia. Gruszka oznacza miłość i długie życie. Jabłko jest uznawane za symbol pokoju oraz odkupienia win. Daktyle odnoszą się do powodzenia i dostatku. Niektórzy uważają, że suszone śliwki odpędzają złe moce. Natomiast figi mają zwiastować długie życie.

Wigilijny sernik staropolski według receptury taty Ani Starmach zaskakuje z każdym kęsemWigilijny sernik staropolski według receptury taty Ani Starmach zaskakuje z każdym kęsemCzytaj dalej

Bez wątpienia owoce są ważnym elementem tradycyjnego świątecznego stołu. Jednak inne potrawy wigilijne również są traktowane inaczej niż dawniej. W związku z tym warto wziąć je pod lupę, zanim tradycje zostaną niemal całkowicie zapomniane.

Tradycyjne potrawy wigilijne, które zmieniły się z biegiem lat

Współcześnie stawiamy na rozmaite potrawy świąteczne. Dawniej musiało ich być dokładnie 12. Nie mniej i nie więcej. Dziś mało kto przestrzega tej tradycji. Na stołach świątecznych w niektórych domostwach nie pojawia się ryba. Wszystko przez awersję do karpia.

Nie da się ukryć, że karp posiada specyficzny smak. W wielu domach utarło się, że jest ona jedyną rybą jadaną na święta. Wcale tak nie musi być. W Wigilię na stole mogą pojawić się również inne ryby, które są symbolem chrześcijaństwa.

Okazuje się, że coraz mniej osób pamięta o tym, że na wigilijnym stole powinien pojawić się również mak. Między innymi stąd smakołyki takie jak kutia lub makowiec. Nie wszędzie się po nie sięga, a mają one szczególne znaczenie.

Mak symbolizuje obfitość i dobrobyt oraz odpoczynek. W związku z tym osoby, które przywiązują wagę do tradycji, powinny zadbać o to, by pojawił się on na świątecznym stole. Jak widać, potrawy wigilijne nie są tylko smakołykami, ale posiadają również określoną symbolikę. Jeżeli jednak lubisz odrobinę eksperymentować, wówczas warto wypróbować przepis na kotlety mielone z karpia.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł