Potrawy wigilijneMarek BAZAK/East News

Jaka powinna być kolejność podawania wigilijnych potraw? Ekspertka nie ma wątpliwości

Potrawy wigilijne są różnorodne i w każdej części Polski nieco inne. Poza konkretnymi daniami, o których należy pamiętać zgodnie z tradycją, ważna jest zachowanie kilku zasad przy stole. Ekspertka savoir-vivre, Anna Dąbrowska, wyjaśniła, że nie ma konkretnego protokołu, który obowiązuje w trakcie wigilijnej kolacji. Należy odwołać się jednak do zdrowego rozsądku i codziennych zasad, które obowiązują w trakcie wspólnych posiłków z bliskimi.

Potrawy wigilijne przygotowujemy z uwagi na jedno z najważniejszych spotkań w ciągu roku. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy mamy możliwość zjedzenia wspólnego posiłku z tymi, których nie widzimy na co dzień. Wiele osób, chcąc nie popełnić żadnego faux-pas, zastanawia się, w jaki sposób powinno się podawać potrawy naszym gościom.

Czy istnieje konkretna kolejność lub zasady, do których należy się bezwzględnie stosować? Okazuje się, że nie ma ustalonego protokołu, który dotyczyłby zachowań w trakcie wigilii. Należy po prostu działać zgodnie ze zdrowym rozsądkiem. Tuż po podzieleniu się opłatkiem, siadamy wspólnie do stołu. Aby kolacja cieszyła się dobrą atmosferą i zadowoleniem gości, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, które usprawnią przebieg rozdawania potraw.

Na temat ważnych elementów savoir-vivre'u wypowiedziała się Anna Dąbrowska w wywiadzie dla portalu haps.pl. Członkini Akademii Montemarco Savoir Vivre & Protocol wierzy w siłę dobrych manier i pewnych zasad, które ułatwiają życie w grupie.

Potrawy wigilijne, których nie może tego dnia zabraknąć

Z całą pewnością ryba wpisała się już w tradycyjne, bożonarodzeniowe menu. Możemy podawać ją w formie przystawki lub głównego dania. Mówiąc o wigilijnej rybie, mamy najczęściej na myśli śledzia w occie, oleju czy śmietanie oraz smażonego, aromatycznego karpia. Wśród innych dań, bez których nie obejdzie się ta rodzinna uczta są krokiety, bigos, lepione pierogi z kapustą i grzybami, a także sałatka jarzynowa. Przypominamy o przepisie na sałatkę, który znajdziecie tutaj.

Słynne zimne nóżki wyszły za mętne? 1 trick sprawi, że unikniesz kulinarnej katastrofySłynne zimne nóżki wyszły za mętne? 1 trick sprawi, że unikniesz kulinarnej katastrofyCzytaj dalej

Należy pamiętać również o zupie. Wybór pada najczęściej na barszcz lub zupę grzybową. Nie może również zabraknąć pysznych słodkości pod postacią staropolskiego piernika, makowca, szarlotki, sernika czy keksu. Jeśli jeszcze nie macie przygotowanych ciast na święta Bożego Narodzenia, to ostatni moment na świąteczne zakupy i skorzystanie z oferty Biedronki czy Lidla na pysznego makowca. Pisaliśmy o nim w tym artykule. Każde danie powinno zostać podane według określonej kolejności tak, jak dzieje się to na co dzień.

Zwyczajem jest rozpoczynanie posiłku od czegoś "na szybko", co jest formą zimnej przystawki. Jej zadaniem jest pobudzić nasz apetyt. Następnie przechodzimy do zupy, a tuż po niej do gorącej przystawki. Kolejne etapy to danie główne, deser i kawa. Podobne zasady powinny być zachowane w trakcie wigilijnej kolacji. Nie możemy stworzyć jednak klasycznego menu, które podzielone będzie na konkretne części. Ciężko byłoby zmieścić w nim 12 potraw, a co więcej, każdy je przecież to, na co ma ochotę.

Co z wigilijnym menu, kiedy musimy odwiedzić dwie rodziny jednego wieczoru?

- Biorąc pod uwagę, że menu wigilijne jest dość długie, również porcje serwowane gościom powinny być raczej niewielkie. Na każde danie powinniśmy zaplanować około 20-25 minut, a między nimi jeszcze po kwadransie przerwy. Oczywiście, jeśli wiemy, że ktoś się spieszy, menu możemy dopasować do okoliczności, czyli zapewne nieco je skrócić, żeby móc w spokoju zjeść i nacieszyć się swoim towarzystwem przy stole - mówi Anna Dąbrowska.

Warto zatem zadbać o kontakt z naszymi gośćmi i prywatnie ustalić menu właśnie pod przyjezdnych.

Kolejność rozdawania potraw gościom to już prawdziwa klasyka

Należy pamiętać, że bez względu na okoliczności, ta zasada jest taka sama. Podajemy pierwsze talerze z posiłkami kobietom i zaczynamy od tej po prawej stronie gospodarza. Następnie, kiedy wszystkie panie będą miały już swój posiłek na talerzu, przechodzimy do obsłużenia mężczyzn, z czego gospodarz serwuje sobie posiłek w ostatniej kolejności. Po wszystkich dorosłych czas na podanie potraw dzieciom.

Warto również pamiętać, że na wigiliach rodzinnych o charakterze prywatnym, goście mogą obsłużyć sięsami. Należy zadbać jedynie o swobodny dostęp do każdej potrawy, tak, aby nie musieli zakłócać innym spożywania posiłków czy rozmów. Jeśli sami trzymamy półmisek, chcąc sobie czegoś nałożyć, zapytajmy najpierw, czy nikt z naszych sąsiadów nie chciałby dokładki. Jeśli tak, sobie kolejne porcje nakładamy w ostatniej kolejności.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł