Praliny domowej robotyPixabay / niltonmaciel

Przepyszny słodki prezent od serca, który zrobisz w 15 minut. Piernikowe praliny bez cukru posmakują każdemu

Nie da się ukryć, że praliny są nie lada frykasem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Okazuje się, że możemy zrobić je we własnej kuchni. Przygotowania zajmują zaledwie 15 minut. Cukier będzie zbędny, wykorzystamy rozmaite przyprawy. Taki prezent od serca z pewnością wywoła zachwyt.

Praliny uchodzą za wyjątkowy słodki specjał, który przeważnie kojarzy nam się z pewnego rodzaju wykwintnością. Mało kto spodziewałby się, że można je przygotować w kilkanaście minut. Piernikowy smak sprawia, że praliny idealnie nadają się na świąteczny upominek.

Domowe praliny bez dodatku cukru

Wyborne praliny niejednokrotnie wywoływały autentyczny zachwyt u smakoszy, którzy lubują się w słodkich smakach. Bez wątpienia można je uznać za jeden z najszlachetniejszych łakoci. Przeważnie zakładamy, że można je kupić wyłącznie w sklepach, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je samodzielnie.

Praliny przeważnie są bardzo słodkie i znaczna część wielbicieli deserów stwierdziłaby, że nie może się w nich obejść bez dodatku cukru. Okazuje się jednak, że możemy go zastąpić przyprawami, które nadadzą specjałowi piernikowych nut smakowych.

W okresie świątecznym piernik wiedzie prym. Ostatnio przedstawialiśmy wiekowy przepis na ten deser. Dziś zapoznamy się z recepturą na piernikowe praliny, które znakomicie sprawdzą się w roli podarunku. Obdarowana osoba z pewnością uśmiechnie się na ich widok, a smak na długo pozostanie w jej pamięci.

Bezmięsna wersja bigosu bije rekordy popularności. Zastąpisz je niezwykłym składnikiemBezmięsna wersja bigosu bije rekordy popularności. Zastąpisz je niezwykłym składnikiemCzytaj dalej

Domowe praliny są proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nimi najmniejszych problemów. Zrobienie słodkiej przekąski zajmuje 15 minut. Najpierw należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 80 g nasion słonecznika
  • 80 g orzechów
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g skórki z pomarańczy
  • 7 daktyli
  • 3 g cynamonu
  • 2 g kardamonu
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • sproszkowane kakao lub gotowa posypka

Jak przygotować samodzielnie piernikowe praliny?

Praliny nie powinny być dla nikogo wyzwaniem. Na początku musimy rozdrobnić część składników. W związku z tym przyda nam się blender lub młynek. W urządzeniu umieszczamy nasiona słonecznika, orzechy i wiórki kokosowe.

Mieszankę wzbogacamy o daktyle i skórkę pomarańczy, które również rozdrabniamy. Do masy dodajemy przyprawy. Całość mieszamy w dłoniach. Nasze praliny są prawie gotowe. Wystarczy, że ulepimy kuleczki i schłodzimy je w lodówce przez 5 minut.

Na sam koniec praliny obtaczamy w kakao lub posypce. Można je ładnie zapakować i wręczyć jako prezent. Słodycze w takiej odsłonie idealnie sprawdzą się również na świątecznym stole. Warto również wypróbować przepis na makowiec dla zabieganych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Elle

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł