Wspomnienia z czasów PRL wrócą, gdy tylko jej spróbujeszfacebook.com/RybaDobraNaWszystko

Awanturka, czyli kulinarna klasyka rodem z PRL-u. Popularne smarowidło zyskiwało niesamowity smak dzięki 2 składnikom

PRL był wyjątkowym czasem, kiedy ludzie zachwycali się nawet najprostszymi rzeczami. Awanturka była jedną z nich, a wyżyny smaku osiągała dzięki 2 składnikom. Jej wykonanie jest nadzwyczaj banalne i szybkie, więc warto spróbować tego smacznego smarowidła.

PRL budzi w wielu starszych osobach nostalgię i rozrzewnienie. Ciężkie czasy umilały często ciekawe rozwiązania, które pozwalały wykonać smaczne produkty z dostępnych wtedy produktów. Awanturka jest doskonałym smarowidłem na kanapki do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Nie trzeba poświęcać jej dużo czasu, dostarcza organizmowi wiele cennych substancji odżywczych, smakuje praktycznie każdemu i doskonale się przechowuje. Dwa powszechnie dostępne składniki sprawiają, że pasta osiąga niesamowity smak.

W sieci krąży kompromitujące nagranie gwiazdy TVN. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki, poszło o foliowe torebki z sałatąW sieci krąży kompromitujące nagranie gwiazdy TVN. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki, poszło o foliowe torebki z sałatąCzytaj dalej

PRL wymagał kulinarnej finezji - oto przykład wspaniałej myśli gastronomicznej tamtych lat

Awanturka jest jedną z najprostszych past kanapkowych, którą każdy może przygotować z łatwością w domowym zaciszu. Do jej wykonania potrzeba kilku podstawowych produktów, które razem tworzą niezapomnianą kompozycję smaków i aromatów. Głównym składnikiem jest oczywiście wędzona makrela, która jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, pełnowartościowego białka i licznych aminokwasów koniecznych do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Dwoma składnikami, które nadają wspaniały smak oraz konsystencje są gotowane na twardo jaja oraz serek twarogowy. Smarowidło przygotujesz w mniej niż 15 minut.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pilna wiadomość Ministerstwa Zdrowia. Chodzi o powrót obostrzeń w Polsce
  2. Zbulwersowany internauta opisał, co zobaczył w Biedronce, i wybuchła awantura. Zdania są podzielone, sieć już wydała oficjalny komunikat
  3. Złe wieści dla klientów polskich banków. Poczują konsekwencje decyzji NBP

Składniki:

  • 2 wędzone makrele
  • 500 gramów serka twarogowego
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 cytryna
  • łyżeczka drobno mielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ryby dokładnie oczyść ze skóry, która jest zbyt twarda do pasty. Pozbądź się także ości. Włóż rybie mięso do miseczki.
  2. Jajka obierz ze skorupek i dodaj do ryby.
  3. Wyciśnij sok z cytryny i wyłów pestki. Dodaj go do zawartości miski.
  4. Dodaj twaróg do wszystkich składników.
  5. Dopraw pieprzem.
  6. Rozgnieć wszystko widelcem tak, aby powstała kremowa pasta.
  7. Zakryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Pasta najlepiej smakuje na razowym chlebie z cienką warstwą miękkiego masła. Dla dekoracji i smaku można na wirzch położyć odrobinę koperku lub kiszonego ogórka. Smacznego.

Oficjalnie potwierdzili, nadciąga i nie ominie ani Biedronki, ani Lidla. Podano konkretną datęOficjalnie potwierdzili, nadciąga i nie ominie ani Biedronki, ani Lidla. Podano konkretną datęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 42-letnia pogodynka zmarła niespodziewanie. Kilka dni temu napisała, że "jej mózg jest zepsuty"
  2. Znoszą zakaz w Polsce. Chodzi o czerwone strefy
  3. Co za widok trafił do internetu. Gessler chciała się pochwalić, ale całą uwagę skradli mistrzowie pierwszego planu
  4. Nie możemy przestać jej jeść. Obłędna surówka z buraków i ogórków kiszonych
  5. 1 prosty trick sprawi, że kotlety schabowe nigdy nie wyjdą twarde. Wiele osób zupełnie nie zwraca uwagi na tak drobny szczegół
  6. Tragiczny finał przerażającego wypadku. Auto stanęło w płomieniach, nie żyje 20-letni polski piłkarz

Źródło: ofeminin.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł