PRL - Paprykarz szczecińskiWikipedia / Kpalion / CC BY-SA 4.0

Kontrowersyjny przysmak, którzy do dziś budzi skrajne emocje. Paprykarz szczeciński w zdrowszej wersji podbija polskie stoły

PRL przez wiele osób jest wspominany z nostalgią. Przyczyniają się do tego produkty spożywcze, które na stałe wpisały się w naszą kulturę. Z całą pewnością można do nich zaliczyć paprykarz szczeciński. Nawet w dzisiejszych czasach nietrudno znaleźć wielbicieli tego przysmaku. Okazuje się, że można wykonać go samodzielnie w znacznie zdrowszej wersji.

Przysmaki królujące w okresie PRL współcześnie wzbudzają mieszane uczucia. Znaczna cześć osób wspomina je jako niezapomniane smaki młodości, jednak niektórzy patrzą na nie z pogardą. Niezależnie od preferencji trzeba przyznać, że paprykarz szczeciński jest kultowym produktem. Już teraz przekonaj się jak przygotować go w domowym zaciszu.

Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyFatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawyCzytaj dalej

Zdrowsza wersja przysmaku rodem z PRL

Nie da się ukryć, że PRL był okresem, w którym dostęp do najróżniejszych produktów był mocno ograniczony. Potrzeba jest matką wynalazku i jakoś trzeba było sobie radzić. Paprykarz szczeciński jest tego idealnym przykładem. Z założenia miał on być wykorzystaniem resztek po wykrawaniu kostki rybnej. Nie trzeba było jednak długo czekać, aby podbił serca Polaków. Czego będziemy potrzebowali do przygotowania jego zdrowszej wersji?

  • 3 marchewki
  • pół selera
  • pietruszka
  • por
  • cebula
  • 2 filety rybne
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 90 ml przecieru pomidorowego
  • 10 g słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. 5 ujawniających wszystko, porażających i wstydliwych zdjęć Gessler obiega sieć. Bez doczepów i makijażu wygląda zupełnie inaczej
  2. Moneta sprzed lat znacznie zyskała na wartości. Warto sprawdzić, czy nie masz takiej w domu

Smakołyk z PRL w nowej odsłonie

Czasy PRL mamy już za sobą, w związku z tym możemy sobie pozwolić na wykonanie paprykarza szczecińskiego z lepszych produktów niż resztki. Na początku obieramy marchewki, pietruszkę oraz połówkę selera. Następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach. Por kroimy na bardzo małe kawałki. Tak samo postępujemy z cebulą, którą przesmażamy na patelni. Kiedy już się zeszkli dodajemy do niej wcześniej przygotowane warzywa. Doprawiany je solą i pieprzem. Możemy również dodać do nich odrobinę wody. Warzywa będą gotowe wówczas, gdy staną się miękkie. Wtedy odstawiamy je do wystygnięcia.

Nasz przysmak rodem z PRL nie mógłby się obejść bez ryby. Filety przyprawiamy papryką i smażymy. Następnie je rozdrabniamy. Gotujemy kaszę jaglaną. Kiedy wszystkie składniki już ostygną, wówczas dokładnie je ze sobą mieszamy. Całość wzbogacamy o przecier pomidorowy. Po kilku godzinach w lodówce nasz paprykarz jest już gotowy. Nie pozostaje nic innego jak przystąpienie do pałaszowania.

Porażające i niewyobrażalne, jaką rzecz odkrył po 3 miesiącach na dnie słoika z sosem. Cała rodzina na długo straciła apetytPorażające i niewyobrażalne, jaką rzecz odkrył po 3 miesiącach na dnie słoika z sosem. Cała rodzina na długo straciła apetytCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Tydzień bez litości. Zmasowane kontrole policji, radiowozy będą dosłownie wszędzie
  2. Koniec z darmowymi lekami dla seniorów? Niepokojące doniesienia Super Expressu
  3. Pamiętacie "Świętą wojnę"? W jednym odcinku Andzia z Bercikiem pokłócili się o roladę śląską, mamy najlepszy przepis na danie jak z serialu
  4. Fatalnie, uważajcie. Serków topionych, jogurtów i napojów kupowanych przez wszystkich w Lidlu, Biedronce i innych lepiej unikaj całkowicie
  5. Niedowierzanie, jutro ogromne zmiany w Biedronkach
  6. Potwierdzili. Mamy kolejny rekord zakażeń koronawirusem. WHO alarmuje

Źródła: Dziennik Łodzki / Eat Slow Move Fast

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł