Prodiż jest niezwykle cenny w kuchni.wikimedia commons/LoMit/creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Prodiż był hitem w PRL-u. Przepis mam i babć na robione w nim udka smakuje do dziś

Prodiż był kiedyś wszechstronną i cudowną maszyną, którą można było wykorzystać w kuchni prawie do wszystkiego. Możemy w nim gotować, piec ciasta, pasztety i wszelkie mięsa, mając przy tym pewność, że potrawy na pewno się udadzą. Polecamy cudowny przepis na przepyszne udka kurczaka pieczone w prodiżu.

Prodiż tylko pozornie na dobre zniknął z naszych kuchni. Wielu smakoszy posiada urządzenie do dzisiaj i nadal chętnie z niego korzysta. Pieczone w nim mięsa czy ciasta w opinii niektórych miłośników bajecznie pysznych potraw są po prostu o wiele smaczniejsze. Prodiż uchodzi za jedno z najbardziej wszechstronnych sprzętów domowych, dzięki czemu jest porównywany do niezwykle popularnego dzisiaj urządzenia, jakim jest Thermomix. Pieczone w wynalazku PRL-u mięsa są wyjątkowo pyszne.

Pracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenPracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenCzytaj dalej

Prodiż pozwala przygotować obłędnie pyszne pieczone udka z kurczka

Prodiż można z powodzeniem ponownie ustawić w kuchni. Wiele osób docenia ogrom jego funkcji - możemy w nim zarówno upiec ciasta i mięsa, jak i rozmrażać oraz podgrzewać. W internecie do dzisiaj roi się od przepisów na dania z prodiża, dzięki czemu chętnie przeszukujemy piwnice i strych, aby sprawdzić, czy nie zapomnieliśmy o tym relikcie przeszłości. Pieczonego kurczaka przygotujemy w nim szybko i łatwo, a jego smak na pewno zachwyci nawet najbardziej wybrednych.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pilne: Minister zdrowia podpisał rozporządzenie. Polaków czekają dwie ogromne zmiany
  2. Pilne ostrzeżenie GIS dla wszystkich, skrajnie groźna bakteria w znanych jajkach. Dziesiątki skażonych partii masowo wycofywane ze sklepów
  3. Jeden rodzaj mięsa tanieje z dnia na dzień. Winne dwa czynniki

Składniki:

  • 10 podudzi z kurczaka,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki ketchupu (pikantnego lub łagodnego),
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • słodka papryka,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i lekko obsmażamy z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka i układamy na dnie prodiża, a na niej podsmażone mięso. Wodę mieszamy z ketchupem i przecierem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do prodiża. Udka myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie obsypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Pieczemy przez godzinę, otwieramy urządzenie i obracamy mięso na drugą stronę. Pieczemy je przez kolejny kwadrans. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.

Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narząduDodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narząduCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pojawił się poważny problem z ZUS-em. Wiele osób może mieć kłopot z otrzymaniem obiecanych pieniędzy
  2. Rząd podjął decyzję. Rozporządzenie podpisane. Klamka zapadła
  3. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  4. Spróbujesz raz i poprosisz o dokładkę. Pyszna surówka z buraka i selera
  5. Ogórki, buraki, cukinia - całkowity przeżytek, nadchodzi era kiszonych kalafiorów, niebywałe połączenie
  6. Była rywalka Agnieszki Radwańskiej walczy ze śmiertelną chorobą. W szpitalu rozgrywa najważniejszy mecz życia

Źródło: rir.info.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł