Prodiż był doskonałym urządzeniem do gotowaniatwitter.com/@nostalgia

Co z prodiża w dzieciństwie smakowało najlepiej? Upieczesz i przypomnisz sobie dawne smaki

Prodiż dawniej był w każdym domu, a gospodynie potrafiły wyczarować dzięki niemu prawdziwe cuda. Jeśli dalej trzymasz go w domu, masz niebywałe szczęście, wszak możesz ciągle przygotować w nim dania ze swojego dzieciństwa. Zrobisz w nim praktycznie wszystko, od ciast i chlebów, po pyszne pieczenie czy rolady.

Prodiż był kiedyś świetnym urządzeniem, które umożliwiało wykonać całą gamę różnych dań. Niegdyś piekarniki elektryczne były ogromnym luksusem i mało kto mógł sobie na nie pozwolić. Dlatego przenośne urządzenie podłączane do kontaktu zdobyło tak dużą popularność.

Jeśli więc do dzisiaj nie wyrzuciłeś swojego egzemplarza i dalej trzymasz go na dnie szafki - wyciągnij prodiż i spróbuj przygotować w nim dania z dzieciństwa. Nostalgia szybko powróci, a smak tych potraw zaskoczy największego smakosza.

Prodiż pozwala na wiele w kuchni

To całkiem dużej wielkości urządzenie ma wyjątkowo prostą zasadę działania. W pokrywie znajduje się grzałka elektryczna o mocy od 400 do 650 W, która transferuje ciepło do potraw. W nitach na pokrywie są niewielkie dziurki, które odprowadzają nagromadzone wewnątrz ciśnienie.

W pokrywie był także zamontowany wizjer z hartowanego szkła, który pozwalał doglądać pieczonych potraw. Dzięki niemu mogliśmy spoglądać na piekącego się kurczaka czy sprawdzić, czy długo wyczekiwane ciasto w końcu odpowiednio wyrosło.

Niestety, Robert Makłowicz przekazał smutną wiadomość. Fani kulinariów załamaniNiestety, Robert Makłowicz przekazał smutną wiadomość. Fani kulinariów załamaniCzytaj dalej

Sposób gotowania jedzenia w prodiżu nie różni się zbytnio od tradycyjnych metod, wykorzystywanych do pieczenia dań w piekarniku. Wystarczy włożyć do środka odpowiednie produkty, zamknąć pokrywę i podłączyć całość do prądu. Po odpowiednim czasie można wyciągać gotowe jedzenie.

Skąd taki smak z potraw ugotowanych w prodiżu?

Współczesne piekarniki nie są szczelnie zamknięte. Para wodna swobodnie ulatuje z wnętrza kuchenki, co niekiedy sprawia, że mięso czy ciasto stają się suche i niesmaczne. Prodiż jest szczelnie zamknięty, a para nie ma dokąd uciec. Pieczenie odbywa się szybciej, a mięsa są znacznie bardziej soczyste.

Każdy kto może pochwalić się posiadaniem działającego prodiża, ma wyjątkowo duże szczęście. Gdyby nagle okazało się, że piekarnik nie działa, można wyciągnąć okrągły prodiż i upiec w nim praktycznie wszystko.

Chcesz przeczytać więcej kuchennych porad? Zajrzyj do tego artykułu, a dowiesz się jak można korzystać z mikrofalówki. W tym tekście opisaliśmy najlepsze ziemniaki do gotowania w wodzie.

Niski pobór prądu i szybkość gotowania sprawiają, że co raz więcej osób ponownie powraca do korzystania z prodiża. Niestety, jest pewien mankament. Większość takich urządzeń ma pojemność około 4 litrów, co nie jest zbyt dużą pojemnością.Jeśli jednak gotuje się tylko dla siebie czy niewielkiej rodziny, taka ilość miejsca w zupełności wystarcza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł