prodiżInstagram / born_in_the_prl

Masz w domu prodiż? Cudownie, mamy dla ciebie doskonałą informację, lepiej być nie może

Prodiż był wszechstronną maszyną, którą można było wykorzystać niemal do wszystkiego. Masz go w swoim domu? Jesteś prawdziwym szczęściarzem. Poczciwy prodiż bije na głowę inne nowoczesne roboty kuchenne. Możesz w nim przyrządzić przepyszne danie, które zachwyci absolutnie każdego.

Prodiż jest popularnym w okresie PRL-u sprzętem kuchennym. Składał się z metalowego naczynia oraz pokrywy wyposażonej w zasilany i ogrzewany wizjer. Prodiż największą popularność zdobył w czasach PRL-u przed rozpowdzechnieniem się piekarników elektrycznych. Masz go jeszcze w domu? Nawet nie wiesz jakim jesteś szczęściarzem.

Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziejByli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziejCzytaj dalej

Prodiż - robot kuchenny z czasów PRL-u. Masz go w domu? Jesteś szczęściarzem.

Prodiż jest sprzętem kuchennym, do którego do tej pory wiele osób ma sentyment. Często kojarzy się on z błogim czasem dzieciństwa, ponieważ chętnie korzystały z niego nasze mamy i babcie. Wszechstronny sprzęt z pewnością wprowadził niemałą rewolucję do naszych domów. Masz w domu prodiż? Cudownie, możesz go wciąż wykorzystywać i zaskakiwać bliskich unikatowymi daniami. Jakiś czas temu słynna kulinarna blogerka Jola Caputa zamieściła na swojej stronie internetowej rewelacyjne przepisy na ciasta, które można zrobić właśnie w prodiżu. Nie mamy wątpliwości, że nikt się nie oprze np. rewelacyjnemu ciasto czekoladowemu z wiśniami. Zamieszczamy przepis. Uwaga, jest ono idealne do przygotowania właśnie w prodiżu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efekty
  2. Jerzy Stuhr z synem i wnukiem wybrali się na górską wycieczkę. Fani są pod wrażeniem ich wspólnego zdjęcia
  3. Tylko łyżka, nie mniej ni więcej i wyjdą najlepsze pod słońcem kotlety mielone

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki kako
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 szklanka drylowanych i odsączonych wiśni z kompotu
  • wiórki kokosowe
  • bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania prodiża

Sposób wykonania:

Wbij jajka, wsyp cukier i kakao. Następnie dodałaj masło i ubij wszystko na jednolitą masę. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną , dodałaj je do ubitej masy i wlej mleko. Czekoladę pokrój na drobne części, wsyp do ciasta i wszystko dokładnie wymieszaj. Prodiż wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto. Na jego wierzch wyłoż wydrylowane wiśnie z kompotu. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto piecz ok. 40 minut.

Meteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddechMeteorolodzy ostrzegają, przecieramy oczy. Mówią jak wcześnie sypnie śniegiem, grzybiarze wstrzymali oddechCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Klient Biedronki opublikował demaskujący film. Oburzająca sprawa poruszyła internautów
  2. Znaleziono ciała 30-latki i jej 9-letniego syna. Prawda o zdarzeniu okazała się makabryczna
  3. Wystąpiła w "Kuchennych Rewolucjach". Nie żyje, umarła w bardzo podejrzanych okolicznościach
  4. Wyrzucane przez wszystkich skórki od banana zwalczają uciążliwości. Kobieta je stosuje i mówi o piorunujących efektach
  5. Tylko do soboty niebywała fiesta w Biedronce, ludzie napełniają koszyki w szaleńczym tempie
  6. Szykuje się skandal? Tajemnicza posada Kingi Dudy przy ojcu. Zwiedziła niemal cały świat i wróciła do Polski

Źródło: Wikipedia/Przepisy Joli

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł