Smakosze.pl
Surówka z marchewki

Jillwt, Getty Images

Prosta i pyszna surówka z jabłek

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z jabłka może zostać przygotowana w dość niecodzienny sposób. Doskonałą metodą jest bowiem zrobienie z niej czegoś na kształt owsianki. Surówka jest dzięki temu wyjątkowo zdrowa oraz sycąca.

Surówka z jabłka najczęściej zawiera w sobie marchewkę, jako jeden ze składników. Tym razem receptura jest jednak zupełnie inna i może wprowadzić ogromny powiew świeżości.

Dzięki użyciu płatków owsianych surówka zawiera ogromną ilość błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także znacznie wydłuża uczucie sytości - co pozwala ograniczyć spożycie niezdrowych przekąsek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z jabłek

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych

  • 6 łyżek wody

  • 2 jabłka

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1-2 łyżeczki miodu

  • 1/4 szklanki orzechów

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • sól

Zacznij od zalania płatków owsianych gorącą, ale nie wrzącą wodą i odstawienia ich, aż nabiorą wody i mocno spęcznieją. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

placki ziemniaczane

Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były idealnie chrupiące?

CZYTAJ DALEJ

Dolej do owoców sok z cytryny i zamieszaj. Zalej je miodem, jogurtem, wsyp zmielone lub drobno siekane orzechy, oraz dopraw jabłka odrobiną soli. Wymieszaj, aż sól i inne składniki połączą się w jednolitą masę.

Odciśnij płatki z nadmiaru wody i wrzuć je do reszty produktów. Wymieszaj je, zakryj i wstaw do lodówki na 15 minut. Podawaj od razu po schłodzeniu. Smacznego.

Surówka z płatków owsianych i jabłka

Źródło: canva/MariaUspenskaya, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisyjoli.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >