Prosty pomysł na sycącą przekąskę - parówki w cieście drożdżowym. Domownicy oszaleją na ich punkcie
Parówki w cieście drożdżowym są pomysłową i smaczną przekąska. Można nazwać je rodzimą alternatywą dla hot- dogów, jednak są zdecydowanie smaczniejsze a przede wszystkim zdrowsze, niże popularny fast food. Smakowite parówki są dodatkowo bardzo proste do przygotowania.
Parówki w cieście drożdżowym możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wystarczy drobniutko je posiekać i zawinąć razem z kiełbaską w płat ciasta. Te parówki możesz podawać samodzielnie, lub maczać je np. w sosie czosnkowym lub ketchupie. Dzięki elastyczności przepisu parówki w cieście drożdżowym możesz za każdym razem zaserwować w innym wydaniu.
Ciasto do tego przepisu nie wymaga wyrastania. Wystarczy jedynie kilka minut na podniesienie się zaczynu. To sprawia, że parówki w cieście drożdżowym to przepis z gatunku ekspresowych.
Przepis na proste i pyszne parówki w cieście drożdżowym
Składniki:
-
6 parówek dobrej jakości
-
1 drobno posiekana czerwona cebula
-
2 drobno posiekane ogórki kiszone
-
3 plastry sera żółtego
-
2 niepełne szklanki mąki pszennej
-
25 g świeżych drożdży
-
1 i 1/2 łyżki cukru
-
1/2 łyżeczki soli
-
2 jajka
Smakowite parówki w cieście drożdżowym krok po kroku
Przygotuj zaczyn do parówek w cieście drożdżowym. W tym celu ogrzane nieco mleko przelej do miski, rozpuść w nim pokruszone drożdże , dodaj cukier oraz połowę ilości mąki. Kiedy zaczyn podniesie się, dołóż pozostałą część mąki, sól oraz jedno jajko i wyrób całość na gładkie ciasto .
Przygotuj nadzienie do parówek w cieście drożdżowym . Każdą parówkę nadkrój wzdłuż , a w powstałe kieszenie włóż po pół plastra sera żółtego . Następnie na serze rozłóż posiekaną cebulkę oraz ogórka .
Zacznij zawijać parówki w cieście drożdżowym . W tym celu owijaj je przygotowanymi plastrami ciasta . Tak przygotowane parówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Piekarnik r ozgrzej do temperatury 180 stopni . Parówki w cieście drożdżowym posmaruj rozkłóconym jajkiem , możesz je także posypać ziarnami sezamu, ziołami lub gruboziarnistą solą . Zapiekaj przez ok. 25 minut do zrumienienia się ciasta . Z prostych i szybkich przekąsek polecamy paluchy z ciasta francuskiego . Na amatorów słodkości czeka przepis na wyborne domowe sezamki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki
-
Lekkie jak piórko fit naleśniki. Wszystko przez sekretny składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama