Smakosze.pl Przepisy Prosty pomysł na sycącą przekąskę - parówki w cieście drożdżowym. Domownicy oszaleją na ich punkcie
Canva / ribeirorocha

Prosty pomysł na sycącą przekąskę - parówki w cieście drożdżowym. Domownicy oszaleją na ich punkcie

10 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Parówki w cieście drożdżowym są pomysłową i smaczną przekąska. Można nazwać je rodzimą alternatywą dla hot- dogów, jednak są zdecydowanie smaczniejsze a przede wszystkim zdrowsze, niże popularny fast food. Smakowite parówki są dodatkowo bardzo proste do przygotowania.

Parówki w cieście drożdżowym możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wystarczy drobniutko je posiekać i zawinąć razem z kiełbaską w płat ciasta. Te parówki możesz podawać samodzielnie, lub maczać je np. w sosie czosnkowym lub ketchupie. Dzięki elastyczności przepisu parówki w cieście drożdżowym możesz za każdym razem zaserwować w innym wydaniu.

Ciasto do tego przepisu nie wymaga wyrastania. Wystarczy jedynie kilka minut na podniesienie się zaczynu. To sprawia, że parówki w cieście drożdżowym to przepis z gatunku ekspresowych.

Przepis na proste i pyszne parówki w cieście drożdżowym

Składniki:

  • 6 parówek dobrej jakości

  • 1 drobno posiekana czerwona cebula

  • 2 drobno posiekane ogórki kiszone

  • 3 plastry sera żółtego

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 i 1/2 łyżki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 2 jajka

Smakowite parówki w cieście drożdżowym krok po kroku

Przygotuj zaczyn do parówek w cieście drożdżowym. W tym celu ogrzane nieco mleko przelej do miski, rozpuść w nim pokruszone drożdże , dodaj cukier oraz połowę ilości mąki. Kiedy zaczyn podniesie się, dołóż pozostałą część mąki, sól oraz jedno jajko i wyrób całość na gładkie ciasto .

Przygotuj nadzienie do parówek w cieście drożdżowym . Każdą parówkę nadkrój wzdłuż , a w powstałe kieszenie włóż po pół plastra sera żółtego . Następnie na serze rozłóż posiekaną cebulkę oraz ogórka .

Zacznij zawijać parówki w cieście drożdżowym . W tym celu owijaj je przygotowanymi plastrami ciasta . Tak przygotowane parówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .

Piekarnik r ozgrzej do temperatury 180 stopni . Parówki w cieście drożdżowym posmaruj rozkłóconym jajkiem , możesz je także posypać ziarnami sezamu, ziołami lub gruboziarnistą solą . Zapiekaj przez ok. 25 minut do zrumienienia się ciasta . Z prostych i szybkich przekąsek polecamy paluchy z ciasta francuskiego . Na amatorów słodkości czeka przepis na wyborne domowe sezamki .

Canva / Tomophafan
Canva / Tomophafan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy