Smakosze.pl
grzyby

canva

Prosty sposób na pyszne marynowane grzyby

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Marynowanie jest jedną z najpopularnieszych metod przetwarzania grzybów. To dlatego, że jest nieskomplikowane, a wytrawne grzybki znajdują wielu amatorów. Przygotowując marynowane grzyby pamiętaj jednak o jednej ważnej czynności.

Do marynowania najlepiej nadają się prawdziwki, podgrzybki, rydze i kurki. Idealne są mniejsze grzyby, bo bardzo apetycznie wyglądają w marynacie. Istotnym składnikiem marynaty jest ocet. To on nadaje jej trwałości i charakterystycznego smaku. Nie przesadź jednak z jego dodatkiem, bo marynata będzie zbyt ostra.

Przygotowanie grzybów marynowanych składa się z 5 etapów. Ale tym najważniejszym jest niewątpliwie obgotowanie grzybów. Dzięki temu grzyby stają się smaczniejsze, ale też lżejstrawne. Oto prosty sposób na przygotowanie pysznych marynowanych grzybów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne marynowane grzyby

Składniki:

  • 2 kg niedużych grzybów

  • cebula

  • marchewka

  • 4 listki laurowe

  • po łyżeczce ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego

  • 1 l wody

  • 1 szklanka octu 10 proc.

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki soli

szarlotka

Obłędna szarlotka z bezą - nikt się jej nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie marynowanych grzybów

Grzyby oczyść, dokładnie opłucz. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Marchewkę obierz, pokrój w talarki.

Na marynatę zagotuj w garnku 1 l wody. Dodaj ocet, cukier, sól i przyprawy. Całość gotuj 2 minuty.

W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej grzyby i warzywa. Zagotuj, zdejmij pianę, zmniejsz ogień i gotuj je ok. 10 minut.

Grzyby przelej na sito, odsącz. Umieść je w wyparzonych słoikach. Do każdego dodaj mniej więcej tyle samo warzyw i przypraw.

Grzyby zalej gorącą zalewą. Brzegi słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach, pozostaw do wystygnięcia.

grzyby

grzyby

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: haps

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >