Smakosze.pl
Jajecznica z pomidorami

Canva / PeteerS

Prosty sposób na smaczne śniadanie - jajecznica z pomidorami

4 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajecznica jest jednym z tych dań, które zazwyczaj kojarzy nam się ze śniadaniem. Istnieje wiele rozmaitych przepisów na uwielbiany specjał. Tym razem wypróbujemy recepturę na jajecznicę z pomidorami. Śniadanie będzie proste i pożywne.

Smakowita jajecznica często gości na naszych stołach w trakcie śniadania. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają ją regularnie. Dziś sięgniemy po jajecznice z dodatkiem smakowitych pomidorów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajecznica z pomidorami

Nie da się ukryć, że jajecznica zalicza się do potraw, które potrafi przygotować praktycznie każdy. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co trzeba zrobić, by śniadaniowy specjał wyszedł nienagannie puszysty.

Nie od dziś wiadomo, że jajecznica smakuje o wiele lepiej, jeśli wzbogacimy ją o odpowiednie dodatki. W jednym z wcześniejszych artykułów podawaliśmy przepis na danie z dodatkiem kurek. Tym razem postawimy na pomidory. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 4 jajka

  • duży pomidor

  • 10 g masła

  • 10 g posiekanego szczypiorku

  • sól

  • pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-09-03T203726.827

Przepis na bajecznie pyszny królewski rosół

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować jajecznice z pomidorami?

Jajecznica z pomidorami nie powinna przysporzyć nikomu większych problemów. Nawet smakosze, którzy na co dzień unikają kuchennych aktywności, poradzą sobie z tą potrawą. Na początku jajka rozbijamy do miski.

Przy użyciu trzepaczki lub widelca roztrzepujemy jajka. Powinny stać się jednolitą masą. Przeważnie wystarcza minuta ubijania. Pomidora obieramy ze skórki. Wystarczy naciąć ją i polać wrzątkiem. Po ostudzeniu warzywa w zimnej wodzie jego skórka z łatwością odejdzie.

Pomidora kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na maśle razem z posiekanym szczypiorkiem. Po kilku minutach przekładamy go do miski, a patelnię czyścimy ręcznikiem papierowym.

Teraz przyszła pora na jajka. Podsmażamy je na rozgrzanym maśle. Kiedy zaczną się już ścinać, wówczas możemy wzbogacić je o wcześniej przygotowane pomidory i przyprawy. Śniadanie z pewnością szybko zniknie z talerzy. W daniu możemy wykorzystać również pomidory koktajlowe, wówczas nie na potrzeby ich obierania.

Jajecznica i pomidory

Jajecznica i pomidory

Canva / PeteerS

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >