Smakosze.pl
Kotlety pożarskie

canva.com/Yana Gayvoronskaya

Prosty sposób na soczyste kotlety pożarskie

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety pożarskie są świetną alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych. Zamiast tłustej wieprzowiny wykorzystuje się do ich zrobienia mięsa z kurczaka. Dzięki temu są lżejsze i mniej kaloryczne.

Kotlety pożarskie przybyły do Polski z Rosji. Ich nazwa wywodzi się od karczmarza o nazwisku Pożarski, który serwował poniższe danie w swoim lokalu. Za czasów PRL-u stały się one bardzo popularne w barach mlecznych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Proces przygotowywania kotletów pożarskich praktycznie nie różni się od klasycznych mielonych - jedyną różnicą jest użycie mięsa drobiowego, które pozwala uzyskać mniej ciężką dla żołądka potrawę.

Przepis na kotlety pożarskie

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka 

  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki

  • 1 kopiata łyżka 

  • 2 jajka L

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • bułka tarta do panierowania

Na początku trzeba zająć się obróbką mięsa. Pierś z kurczaka należy dokładnie zmielić. Zaraz po tej czynności dodaj do masy żółtka, utarte na puszystą masę masło oraz namoczoną wcześniej i odciśniętą z mleka bułkę.

Flaczki

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania flaczków?

CZYTAJ DALEJ



Do miski wrzuć jeszcze siekaną świeżo natkę pietruszki, sól oraz pieprz, a następnie zacznij wyrabiać masę. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, zacznij formować kotlety i zapanieruj je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron na jasnobrązowy kolor. Podawaj z ziemniakami oraz świeżo sporządzoną mizerią. Smacznego.

Kotlety po usmażeniu

Źródło: canva.com/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kiszone ogórki

Przepisy

Przepyszny sos z kiszonych ogórków

Czytaj więcej >
nutella ze śliwek

Przepisy

Prosty przepis na pyszną nutellę ze śliwek

Czytaj więcej >
dyniowe latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumpkin spice latte?

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Kotlety mielone z niespodzianką wg przepisu Kuronia

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealne na obiad, klopsiki mięsne lepsze niż z IKEA

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne pierogi leniwe bez dodatku mąki

Czytaj więcej >