Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-01T184912.796

canva/Milosz_G

Prosty trick, który podkręci smak zupy pomidorowej

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych potraw Polaków. Niemal każdy miłośnik gotowania ma na nią swój własny unikalny patent. Wielu miłośników gotowania przekonuje jednak, że doskonałym pomysłem jest zastąpienie tradycyjnego koncentratu pomidorowego, zupełnie innym produktem.

Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie tradycyjnej zupy pomidorowej jest po prostu dodanie do rosołu koncentratu pomidorowego, czyli częściowo odwodnionego przecieru z pomidorów.

Wiele osób uważa jednak, że lepiej zastąpić go nieco innymi produktami. Powód? Dzięki temu zupa pomidorowa zyska o wiele lepszy smak i aromat.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty sposób na pyszną zupę pomidorową

Zdaniem kulinarnych ekspertów, zamiast koncentratu warto użyć pulpy pomidorowej lub pomidorów z puszki. W sezonie warto sięgnąć oczywiście po świeże pomidory. W końcu nic nie dorówna ich wyjątkowemu aromatowi!

Projekt bez tytułu - 2021-08-01T165442.023

Obłędne placki ziemniaczane a'la pizza - przepis jest hitem

CZYTAJ DALEJ

Dodatkowo pulpę z pomidorów warto poddusić wcześniej z cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonym w półplasterki porem, a następnie przetrzeć przez sito i dodać do wywaru.

Dzięki takim zabiegom nasza zupa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Do klasycznej pomidorówki warto dodać również cukier. Przełamie on naturalną kwaskowatość pomidorów i poprawi smak dania. Zaleca się dodanie do pomidorówki ok. 3 łyżeczki tego składnika.

Tradycyjną zupę pomidorową podajemy z ryżem lub makaronem. Okazuje się, że doskonale smakuje także z innym, zupełnie zaskakującym składnikiem. Jakim? Dowiecie się z tego artykułu. Polecamy również przepis na to danie autorstwa Magdy Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >