Proziaki to przysmak PodkarpaciaYouTube/Nat Ura

Prosty i niesłychanie tani przysmak dzieciństwa z południa Polski. Kto pamięta proziaki?

Proziaki to wyjątkowa potrawa, która występuje niemal wyłącznie na Podkarpaciu. Każdy kto wywodzi się z tamtych rejonów lub często tam gościł z pewnością je kojarzy. Zyskały on popularność dzięki tanim składnikom i prostemu przygotowaniu. Ten smak potrafi zawrócić w głowie. Czy ktoś go pamięta?

Proziaki najczęściej jada się z dodatkiem masła oraz mleka. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do zup lub słodkich konfitur. Początkowo wykonywano je z sody, mąki pszennej oraz wody. Później przepis wzbogacono o jajko, a wodę zastąpiono maślanką, jogurtem lub zsiadłym mlekiem.

Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodówNigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodówCzytaj dalej

Proziaki - podkarpacki przysmak

Dzisiaj grzeje: 1. Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturę
2. Personel sklepu miał już dosyć, posypały się mandaty. Wezwali policję, bo klienci nie nosili maseczek

Proziaki zaczęły odzyskiwać popularność na początku XXI wieku. Wówczas w podkarpackich miejscowościach zaczęły pojawiać się lokale specjalizujące w proziakach. Z uwagi na ludowy charakter potrawy nie istnieje jeden prawidłowy przepis na jej wykonanie. Użyte składniki były inne w zależności od gospodarstwa. W tej wersji będą nam potrzebne:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

250 g mąki mieszamy z cukrem, solą i sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy jajko i maślankę. Całość mieszamy delikatnie przy użyciu łyżki. Powstałe ciasto może być luźne, jednak właśnie takie powinno być. Na stolnicę lub blat wysypujemy pozostałą mąkę i wykładamy na nią ciasto. Oprószamy je z góry mąką i kilkukrotnie obracamy. Nie powinniśmy go zagniatać. Wyrównujemy je tak, aby miało grubość około 1. centymetra. Przy użyciu szklanki wycinamy z ciasta okrągłe proziaki. Smażymy je na suchej patelni po około 10 minut z każdej strony.

Najlepsze newsy:

  1. Broń nagle wystrzeliła, śrut trafił malutkie dziecko. Na jaw wyszła zatrważająca prawda
  2. Klamka zapadła. Losy 500 albo 1000 zł na wakacje przesądzone, najnowsza wiadomość z Sejmu
  3. GIS ostrzega i wycofuje ulubiony przysmak każdego dziecka. Bardzo duże ryzyko
  4. Tadeusz Rydzyk poucza Polaków. Uważa, że absolutnie nie powinieneś pić kawy jeśli decydujesz się wziąć udział w mszy domowej
  5. Podpal w domu liść laurowy. Po 10 minutach znikną przykre uciążliwości
  6. Marcin Gortat pojawił się w TVP i zaatakował Alicję Bachledę-Curuś. Ostre słowa padły przed tysiącami widzów

Źródło: RoadtripBus

Następny artykuł