Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-03T203726.827

canva/photovs

Przepis na bajecznie pyszny królewski rosół

3 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Rosół królewski to smakowite danie, które doskonale sprawdzi się choćby na uroczystym niedzielnym obiedzie. Jak go wykonać i czym różni się od "zwykłego" rosołu? Zdradzamy szczegóły w artykule!

Rosół królewski to nic innego jak tradycyjny polski rosół, z którego wywodzą się jego wszelkie pozostałe wersje i odmiany. Uważa się jednak, że jego składniki są wyjątkowo "dostojne", dlatego warto podawać go na wyjątkowych okazjach m.in. świętach lub ważnych uroczystościach rodzinnych. Jak go zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wykwintny rosół królewski

Składniki:

  • 500 g wołowiny

  • 50 g drobiowej wątróbki

  • pół kury

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 cebula

  • 1/2 selera

  • 2 goździki

  • kilka ziarenek pieprzu

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • dwa suszone prawdziwki

  • świeżo mielony pieprz

  • liście laurowe

  • por

  • dwie gałązki rozmarynu

Jajecznica z pomidorami

Prosty sposób na smaczne śniadanie - jajecznica z pomidorami

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Na początek namocz suszone grzyby w niedużej ilości wody. Umyj wołowinę, a następnie zagotuj ją w garnku z 2 litrami wody. Gdy się zagotuje, usuń szumowiny i zmniejsz ogień na minimum na około pół godziny. W tym czasie umyj i obierz warzywa i opiecz cebulę (więcej na temat tej drugiej czynności przeczytasz tutaj).

Dorzuć do garnka z wołowiną namoczone grzyby, przyprawy i warzywa wraz z kurą oraz oczyszczoną i pokrojoną wątróbką i gotuj na małym ogniu przez dwie godziny.

Odcedź wywar, gdy warzywa będą miękkie. Następnie wstaw go ponownie na ogień i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a mięso oddziel od kości. Rosół podawaj z makaronem oraz świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Z mięsa z rosołu możesz zrobić m.in. wyborny farsz na pierogi. Przepis znajdziecie w tym artykule.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: magiczny-garnek

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >