Smakosze.pl
Magda Gessler, bogracz

Jakub Kaminski/East News, canva/Tatiana Volgutova

Przepis na bogracz Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Węgierska klasyka

12 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Prezentujemy przepis na fantastyczny bogracz Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Zachwyca pełnym smakiem, doskonałym aromatem i pożywnością. Jesteśmy przekonani, że ta węgierska klasyka posmakuje całej rodzinie i pojawi się na waszych stołach jeszcze nie raz.

Bogracz z węgierskiego oznacza kociołek, który służy do gotowania nad ogniskiem. Zwykle w ten sposób przyrządza się zupę gulaszową. My jednak bogracz, czyli rodzaj gulaszu z warzywami ugotujemy w tradycyjny sposób, na kuchence.

krokiety

Banalne krokiety bez naleśników i trudnego zawijania. Nie ma łatwiejszych

CZYTAJ DALEJ

Skorzystamy przy tym z przepisu Magdy Gessler, która poniższy bogracz wprowadziła do menu jednej z restauracji, która przechodziła Kuchenne Rewolucje. Koniecznie musicie spróbować tej potrawy.

Przepis na bogracz według Magdy Gessler

Składniki:

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 1 kg wołowiny na gulasz

  • 2 cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 ostra papryka

  • 4 papryki słodkie

  • 4 ziemniaki

  • 4-5 pomidorów

  • mały koncentrat pomidorowy

  • papryka mielona wędzona

  • sól, pieprz

Przygotowanie bogracza

Boczek pokrój w kostkę, wsyp do garnka, podgrzewaj, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę, całość przesmaż, co jakiś czas zamieszaj.

Do garnka z mięsem dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Gdy wszystkie składniki zrumienią się, dodaj tyle gorącej wody, by przykryła mięso.

Dodaj trochę soli i wędzonej papryki, a także pokrojoną ostrą paprykę. Duś całość ok. 1,5 godziny na niedużym ogniu.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w większą kostkę. Papryki umyj, oczyść z nasion, pokrój w dużą kostkę lub w paski. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki.  

Przygotowane warzywa dodaj do gulaszu. Duś całość na niedużym ogniu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Całość gotuj jeszcze 5 minut. Gulasz dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.

Poznaj też przepis Magdy Gessler na zupę szczawiową, a także na bigos szlachecki.

wołowina

wołowina

Źródło zdjęcia: canva/travellinglight

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, kuron

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >