Najprostszy przepis na domowy salceson wieprzowy. Każdy fan klasycznych wędlin zakocha się w jego smaku
Salceson to rodzaj podrobów przygotowanych głównie z mięsa wieprzowego: z głów, ozorów, golonki i wywaru warzywnego, z którego robiona jest galaretka. Domowy salceson jest jeszcze smaczniejszy od kupionego produktu. Poznaj najprostszy przepis na domowy salceson wieprzowy.
Salceson jest kultowym rodzajem podrobów, którego przygotujemy samodzielnie. Mięsna galaretka to świetny dodatek do zimnej płyty. Pokrój ją w plastry i podaj z kromką świeżego pieczywa, pomidorem i ogórkiem, a błyskawicznie zniknie z talerzy.
Do przygotowania salcesonu, oprócz mięsa i warzyw, niezbędne są również przyprawy. Kminek, majeranek, sól, pieprz i spora ilość czosnku to gwarancja doskonałego smaku. Salcesonu nie zrobimy również bez specjalnej osłonki tekstylnej, która nada kształt produktowi.
Salceson wymaga długiego gotowania, jednak naprawdę watro poświęcić więcej czasu, aby otrzymać wyśmienity dodatek do pieczywa i zimnej płyty. Najpierw gotujemy wywar, następnie przygotowujemy galaretkę mięsną i całość gotujemy ponownie w worku na salceson. Podroby po ostudzeniu wstawiamy do lodówki.
Przepis na domowy salceson wieprzowy
Składniki na wywar:
-
3,5 kg mięsa wieprzowego bez kości (np. głowa, nóżki, golonka, ozory)
-
3 marchewki
-
seler
-
biała część pora
-
2 korzenie pietruszki
-
natka pietruszki
-
3 cebule
-
10 liści laurowych
-
15 ziaren ziela angielskiego
Składniki na salceson:
-
8 ząbków czosnku
-
3 łyżki soli
-
4 łyżki majeranku suszonego
-
2 łyżki kminku
-
8 łyżeczek żelatyny
-
2 łyżki pieprzu
Dodatkowo:
-
osłonka na salceson
Jak zrobić domowy salceson wieprzowy?
Mięso umyj i przełóż do dużego garnka. Dodaj pokrojone marchewki, seler, por, pietruszkę razem z natką, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i wlej 4 l wody.
Całość gotuj na wolnym ogniu przez 3,5 godziny, następnie wyjmij wieprzowinę. Z wywaru odlej 1 l, przelej do innego garnka, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści , następnie odstaw, aby wywar zaczął tężeć.
Ugotowane mięso pokrój w grubszą kostkę i przełóż do miski, dolej 500 ml wywaru z żelatyną, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kminek, majeranek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj, następnie dodawaj stopniowo resztę wywaru.
Masę przełóż do opłukanego worka na salceson i zawiąż dokładnie z dwóch stron. W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody. Gdy będzie wrzeć, wrzuć przygotowany salceson i gotuj na wolnym ogniu przed 2 godziny, następnie odstaw do ostygnięcia i przełóż do lodówki.
Salceson zachowa w lodówce świeżość nawet do dwóch tygodni. Przygotuj również domowe parówki , będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze od produktów kupionych w sklepie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
-
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
-
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: magicznyskladnik.pl