Smakosze.pl Przepisy Przepis na niezapomniany pischinger
wikimedia.com/Silar (CC BY-SA 3.0)

Przepis na niezapomniany pischinger

3 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Piszinger jest kultowym ciastem z naszego dzieciństwa, które przygotowuje się banalnie prosto. Wafle przekładane kremem czekoladowym idealnie pasują do kawy lub herbaty. W ciągu 30 minut jesteś w stanie raczyć się jego smakiem.

Wynalazcą tego pysznego przysmaku jest Oscar Pischinger, który stworzył go w drugiej połowie XIX wieku. Od tego czasu Polacy podłapali recepturę i uwielbiają go przygotować - głównie z powodu banalnego wykonania, przy zachowaniu doskonałego smaku

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

O tym, jak wyglądają posiłki w niemieckich szpitalach, pisaliśmy niedawno w jednym naszych artykułów . Porównaliśmy też jedzenie, jakie otrzymują pacjenci i więźniowie . Jeśli chcesz podzielić się z nami swoim doświadczeniem z posiłkami w szpitalach, koniecznie odezwij się do nas mailowo lub daj znać w komentarzu na naszym profilu na Facebooku.

Przepis na ciasto piszinger

Składniki:

  • opakowanie wafli

  • 360 g mleka w proszku

  • 250 g masła

  • 120 g cukru

  • 60 g kakao

  • 30 ml mleka

  • opakowanie cukru waniliowego

Do garnka wrzuć masło, wsyp oba rodzaje cukru, kakao oraz wlej mleko. Zacznij podgrzewać składniki na niewielkim ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gdy uzyskasz masę o jednolitej konsystencji, gotuj kolejne 3 minuty. Po wszystkim przełóż garnek do zimnej wody.

Kiedy masa będzie całkowicie zimna, wsyp do niej mleko w proszku i zmiksuj, aby proszek połączył się z kremem. Wafle naprzemiennie przekładaj czekoladowym kremem. Po położeniu ostatniej warstwy, wstaw ciasto do lodówki.

Po kilku godzinach krem zestali się wystarczająco mocno, a wafle nasiąkną odrobinę wilgocią, co pozwoli na łatwe pokrojenie. Podziel piszinger na mniejsze kawałki, posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy