Smakosze.pl Przepisy Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
canva/Mindstyle

Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

14 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym z tymiankiem, rozmarynem i białym winem to pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny, również na święta i większe uroczystości. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym.

Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne mięso pozbawione kości i przerostów. P olędwiczki smażone, następnie duszone z pieczarkami w winie są tak miękkie, że aż rozpływają się w ustach. Polędwiczki zyskują również wyjątkowy smak i aromat za sprawą dodatków, suszonego tymianku i gałązek rozmarynu.

Do polędwiczek wieprzowych z pieczarkami idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane z chrzanem. Danie podaję również z fasolką szparagową lub szparagami. Cała potrawa jest bardzo aromatyczna, smaczna i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Polędwiczki możesz również podać z kopytkami lub włoskimi kluseczkami, gnocchi.

Świetnym pomysłem na wieprzowinę w nowej odsłonie są również policzki wieprzowe w sosie grzybowym . Ten niezwykle delikatny kawałek mięsa również uchodzi za przysmak i jest podawany w najlepszych restauracjach.

Przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g polędwicy wieprzowej

  • cebula

  • 400 g pieczarek

  • płaska łyżeczka tymianku suszonego

  • 150 ml białego wina wytrawnego

  • 2 łyżki mąki

  • 3 gałązki rozmarynu

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 3 łyżki śmietany 18%

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z pieczarkami?

Polędwicę pokrój w plastry, każdy oprósz solą, pieprzem, rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż polędwiczki przez 4-5 minut z każdej strony, aż mięso nabierze złocistego koloru.

Usmażone polędwiczki przełóż do większego garnka, na tej samej patelni rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki, oprósz tymiankiem i smaż przez 3-4 minuty.

Gałązki rozmarynu i tymianku

Źródło zdjęcia: canva/ homydesign Grzyby dodaj do mięsa, wymieszaj. Całość podlej winem, dodaj gałązki rozmarynu i duś pod przykryciem do momentu, kiedy polędwiczki będą miękkie. Rozrób śmietanę w odrobinie zimnej wody i dodaj do dania pod koniec gotowania, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy