Przepis na słodki sernik z lukrem pomarańczowym
pixabay.com

Przepis na słodki sernik z lukrem pomarańczowym

Według niektórych sernik to trudny do wykonania deser. Jednak jego sekret tkwi w długim pieczeniu i cierpliwości, a nie w zaawansowanych umiejętnościach kulinarnych. Nasz słodki sernik z lukrem pomarańczowym to pyszna przekąska, która sprawdzi się nie tylko na święta, ale też każdą inną okazję.

Dlaczego sernik jest tak popularny?

Sernik stał się popularny w Europie za sprawą starożytnych Rzymian. Ówcześnie ludność podbitych krajów naturalnie przyjmowała zwyczaje kulinarne przodków Włochów. Za to kluczowy udział w tworzeniu sernika takiego, jaki znamy go dziś, miał kucharz Henryka VIII. Wpadł on na pomysł pocięcia sera na niewielkie kawałki, które moczył w mleku przez 3 godziny. Następnie dodawał do nich jajka, mąkę oraz cukier. Dzisiaj sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów w Europie. W Polsce kojarzony jest głównie z okresem świątecznym.

Przepis na sernik z lukrem pomarańczowym

Sernik można wykonać na kilka sposobów. Jedni dodają do niego mus czekoladowy, a inni śmietankowy. Niektórzy lubią jeść go w najprostszej wersji. Dziś proponujemy wam wykonanie go ze słodkim lukrem pomarańczowym. Jest naprawdę prosty w wykonaniu, a sam sernik dosyć krótko się piecze i nie sprawia podczas procesu przygotowania żadnych niespodzianek. Spód wzbogacony jest o kawałki czekolady i jest to prawdopodobnie najlepszy spód pod sernik, jaki można sobie wyobrazić. Deser ten z reguły wykonywany jest na Boże Narodzenie, dlatego, aby podkreślić jego świąteczny charakter, zalecamy dodać przyprawę piernikową oraz cynamon. Sprawią one, że w naszym domu będzie rozchodził się piękny zapach. Za to jeśli nie lubicie pomarańczowych deserów, to możecie zamienić lukier na cytrynowy. Wystarczy podmienić cytrusy w składnikach, a wszystkie kroki wykonywać dalej tak samo. To ciasto przypadnie do gustu każdemu. Zawsze jest zdecydowanym strzałem w dziesiątkę!

Składniki

Spód

2 białka
40 g cukru pudru
50 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady

Masa serowa

1 kg twarogu sernikowego lub mascarpone z ricottą
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub sypkiego budyniu
1 duża puszka słodzonego mleka skondensowanego, niegotowanego
3 białka
2 łyżki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy
cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii
200 g białej czekolady


Wierzch

300 g śmietany 12% lub 18%


Lukier

1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
około 2 łyżek soku z pomarańczy


Sposób przygotowania:

Spód

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Jeśli użyjecie większej tortownicy, musicie zwiększyć liczbę składników. Boki naczynia smarujemy masłem. Następnie ubijamy jajka na sztywną pianę, stopniowo dodając do niej cukier puder. Potem miksujemy jeszcze przez jakieś 5 minut. Piana powinna być lśniąca i błyszcząca. Łączymy ją ze zmielonymi płatkami migdałów, cynamonem, kakao, posiekaną lub startą na tarce czekoladą i przyprawą piernikową. Wykładamy całość do tortownicy i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmuje i studzimy.

Masa serowa

Do dużej miski wkładamy ser, mąkę lub budyń i miksujemy krótko. Następnie dodajemy mleko skondensowane, białka, likier lub sok, wanilię, skórkę pomarańczy i wszystko mieszamy energicznie łyżką. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Na koniec roztapiamy białą czekoladę. Wkładamy ją do pustego rondelka i na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając. Roztopioną czekoladę dodajemy do masy serowej i znowu mieszamy.

Gotowy składnik wylewamy do tortownicy na podpieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Trzymamy tam sernik przez 30 minut w 170 stopniach. Masa musi całkowicie zastygnąć. Po tym czasie wyjmujemy sernik i rozprowadzamy na nim gęstą śmietanę. Potem wstawiamy znowu do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Zostawiamy do ostudzenia.

Kiedy sernik zrobi się chłodny, najlepiej schować go do lodówki na całą noc. Im dłużej sernik tam postoi, tym przez dłuższy czas utrzyma świeżość.

Lukier przygotowujemy poprzez wymieszanie cukru pudru ze skórką z pomarańczy i jej sokiem. Polewamy nim gotowe ciasto tuż przed podaniem.

Następny artykuł