Smakosze.pl
Zrzut ekranu 2021-06-8 o 19.12.50

Youtube/skutecznieTv/kadr z materiału

Przepis na tradycyjne pyzy z mięsem z rosołu

8 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyzy z mięsem są klasyką polskiej kuchni - charakterystyczna faktura kluchy oraz delikatny farsz potrafią zawrócić w głowie. Niżej prezentujemy przepis na klasyczne pyzy, których wykonanie jest banalnie proste. Danie to jest również genialnym sposobem na zużycie mięsa z rosołu.

Pyzy z mięsem są nie tylko wyjątkowo pyszne - po zjedzeniu kilku takich kulek, szybko odczuwa się duże nasycenie, co jest zasługą mięsnego farszu, jak i ciasta zrobionego na bazie ziemniaków. Jeśli masz ochotę na nie, lecz nie znasz dobrego przepisu, sprawdź poniższy. 

Mięso po rosole dla wielu ludzi jest tematem problematycznym. Niewiele osób lubuje się w jego smaku i konsystencji, aczkolwiek szkoda wyrzucać produkt całkowicie nadający się do zjedzenia. Najczęściej sporządza się z niego pasztet, jednak ta receptura jest o wiele smaczniejsza. 

Jak zrobić pyzy z mięsem?

Świetnym rozwiązaniem, jeśli po ugotowaniu jednego garnka rosołu nie ma wystarczającej ilości mięsa, jest zamrożenie go i sukcesywne dokładanie po każdym ugotowanym wywarze. Gdy w zamrażalniku zapas protein będzie odpowiedni, można zabrać się za pyzy. 

Ogórki kiszone jako metoda na nieświeży oddech

Sok z ogórków doskonały na nieświeży oddech

CZYTAJ DALEJ

Dużą zaletą tych pyz jest łatwość wykonania. Praktycznie każdy może spróbować swoich sił w kuchni, lepiąc smaczne kluchy. Co więcej, cena składników potrzebnych do ich zrobienia jest tak mała, że stanowią świetny posiłek na budżetowe gotowanie. 

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został produktom, które w ostatnim czasie zostały wycofane ze sklepów przez GIS. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale SkutecznieTv.

Przepis na pyzy z mięsem

Składniki: 

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 400 g mięsa

  • 1 cebula

  • 1 marchewka z rosołu

  • sól 

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków i obrania ich ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do wody. Ugotuj je do całkowitej miękkości i gdy są jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę. Wbij do kartofli jajko, wsyp obie mąki i dopraw solą.

Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite, możesz przerwać mieszanie. Mięso z rosołu obierz z kości i zmiel w maszynce do mięsa lub blenderze. Zmiel również marchewkę. Cebulę posiekaj i podsmaż. Dodaj ją do mięsa, wraz z solą i pieprzem. 

Z ciasta uformuj wałek i podziel go na mniejsze kawałki. Spłaszcz je w dłoni, wypełnij farszem i zlep, tocząc w dłoniach. Gotuj pyzy przez 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnie we wrzątku. Podawaj ze skwarkami. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / ViralHog

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >