Smakosze.pl
Naleśniki z jabłkami

Canva / Yana Gayvoronskaya

Przepyszne naleśniki z jabłkami - prosty przepis na śniadanie

6 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Naleśniki są prawdziwą kulinarną klasyką. Wielu smakoszy z miłą chęcią zajada je w trakcie śniadania. Dziś przygotujemy wyśmienite naleśniki z dodatkiem podsmażanych jabłek. Przepis zaskakuje prostotą, a smak na długo pozostaje w pamięci.

Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na wyborne placki. Tym razem wypróbujemy recepturę na pyszne naleśniki z jabłkami. Specjał momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne naleśniki z jabłkami

Nie da się ukryć, że naleśniki cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie sięgają po wyśmienite placki. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na naleśniki ruskie.

Dziś wypróbujemy recepturę na obłędnie pyszne naleśniki z jabłkami. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się im oprzeć. Sekret tkwi w prostocie przygotowania. Jakich składników potrzebujemy?

Ciasto naleśnikowe:

  • 210 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 250 ml ciepłej wody

  • 120 ml ciepłego mleka

  • 100 ml oleju

  • 15 g cukru

Nadzienie:

  • 3 jabłka

  • 15 g masła

  • cynamon

  • wanilia

szarlotka

Obłędna szarlotka z bezą - nikt się jej nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na idealne śniadanie

Na początku mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej trzy jajka. Muszą mieć one temperaturę pokojową, w związku z tym wyjmujemy je z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań. Całość wzbogacamy o ciepłą wodę, mleko i cukier. Wszystko mieszamy przy użyciu miksera.

Do powstałego ciasta dodajemy olej. Składniki ponownie miksujemy. Bazę pod naleśniki odstawiamy na 10 minut. Ciasto przelewamy partiami na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy naleśniki.

Kiedy naleśniki są już gotowe, bierzemy się za przygotowanie nadzienia. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i podsmażamy na maśle. Co jakiś czas je mieszamy. Gdy już zmiękną, wzbogacamy je o wanilię oraz cynamon.

Masę wykładamy na placki i zawijamy naleśniki. Śniadanie w takim wydaniu z pewnością zadowoli domowników. Prośby o dokładkę są pewne. Godne uwagi są również naleśniki z jednego składnika.

Naleśniki z jabłkami i cynamonem

Naleśniki z jabłkami i cynamonem

Canva / freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Ania Gotuje

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >