Smakosze.pl
Naleśniki z jabłkami

Canva / Yana Gayvoronskaya

Przepyszne naleśniki z jabłkami - prosty przepis na śniadanie

29 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Naleśniki są prawdziwą kulinarną klasyką. Wielu smakoszy z miłą chęcią zajada je w trakcie śniadania. Dziś przygotujemy wyśmienite naleśniki z dodatkiem podsmażanych jabłek. Przepis zaskakuje prostotą, a smak na długo pozostaje w pamięci.

Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na wyborne placki. Tym razem wypróbujemy recepturę na pyszne naleśniki z jabłkami. Specjał momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne naleśniki z jabłkami

Nie da się ukryć, że naleśniki cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie sięgają po wyśmienite placki. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na naleśniki ruskie.

Dziś wypróbujemy recepturę na obłędnie pyszne naleśniki z jabłkami. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się im oprzeć. Sekret tkwi w prostocie przygotowania. Jakich składników potrzebujemy?

Ciasto naleśnikowe:

  • 210 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 250 ml ciepłej wody

  • 120 ml ciepłego mleka

  • 100 ml oleju

  • 15 g cukru

Nadzienie:

  • 3 jabłka

  • 15 g masła

  • cynamon

  • wanilia

szarlotka

Obłędna szarlotka z bezą - nikt się jej nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na idealne śniadanie

Na początku mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej trzy jajka. Muszą mieć one temperaturę pokojową, w związku z tym wyjmujemy je z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań. Całość wzbogacamy o ciepłą wodę, mleko i cukier. Wszystko mieszamy przy użyciu miksera.

Do powstałego ciasta dodajemy olej. Składniki ponownie miksujemy. Bazę pod naleśniki odstawiamy na 10 minut. Ciasto przelewamy partiami na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy naleśniki.

Kiedy naleśniki są już gotowe, bierzemy się za przygotowanie nadzienia. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i podsmażamy na maśle. Co jakiś czas je mieszamy. Gdy już zmiękną, wzbogacamy je o wanilię oraz cynamon.

Masę wykładamy na placki i zawijamy naleśniki. Śniadanie w takim wydaniu z pewnością zadowoli domowników. Prośby o dokładkę są pewne. Godne uwagi są również naleśniki z jednego składnika.

Naleśniki z jabłkami i cynamonem

Naleśniki z jabłkami i cynamonem

Canva / freeskyline

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Ania Gotuje

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >