Naleśniki są prawdziwą kulinarną klasyką. Wielu smakoszy z miłą chęcią zajada je w trakcie śniadania. Dziś przygotujemy wyśmienite naleśniki z dodatkiem podsmażanych jabłek. Przepis zaskakuje prostotą, a smak na długo pozostaje w pamięci.
Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na wyborne placki. Tym razem wypróbujemy recepturę na pyszne naleśniki z jabłkami. Specjał momentalnie zniknie z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszne naleśniki z jabłkami
Nie da się ukryć, że naleśniki cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie sięgają po wyśmienite placki. Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na naleśniki ruskie.
Dziś wypróbujemy recepturę na obłędnie pyszne naleśniki z jabłkami. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się im oprzeć. Sekret tkwi w prostocie przygotowania. Jakich składników potrzebujemy?
Ciasto naleśnikowe:
210 g mąki pszennej
3 jajka
250 ml ciepłej wody
120 ml ciepłego mleka
100 ml oleju
15 g cukru
Nadzienie:
3 jabłka
15 g masła
cynamon
wanilia
Obłędna szarlotka z bezą - nikt się jej nie oprze
CZYTAJ DALEJProsty przepis na idealne śniadanie
Na początku mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy do niej trzy jajka. Muszą mieć one temperaturę pokojową, w związku z tym wyjmujemy je z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań. Całość wzbogacamy o ciepłą wodę, mleko i cukier. Wszystko mieszamy przy użyciu miksera.
Do powstałego ciasta dodajemy olej. Składniki ponownie miksujemy. Bazę pod naleśniki odstawiamy na 10 minut. Ciasto przelewamy partiami na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy naleśniki.
Kiedy naleśniki są już gotowe, bierzemy się za przygotowanie nadzienia. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i podsmażamy na maśle. Co jakiś czas je mieszamy. Gdy już zmiękną, wzbogacamy je o wanilię oraz cynamon.
Masę wykładamy na placki i zawijamy naleśniki. Śniadanie w takim wydaniu z pewnością zadowoli domowników. Prośby o dokładkę są pewne. Godne uwagi są również naleśniki z jednego składnika.
Naleśniki z jabłkami i cynamonem
Canva / freeskyline
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje