Przetwory z pomidorów i papryki zachwycają cudownym smakiem.screen z kanału "Uwaga Babcia Gotuje"/Youtube

Nie kupuj w sklepie, zrób go sama. Domowy sos pomidorowo-paprykowy do słoików

Przetwory, które wyjmiemy zimą ze spiżarni, powinny być na tyle apetyczne, aby jesienią i zimą zachwycać nas niezwykłym aromatem. Wśród nich wbrew pozorom znajdują się nie tylko ogórki kiszone i konserwowe, ale też przeciery i sosy pomidorowe. Cudowne paprykowo-pomidorowe przetwory smakują obłędnie.

Przetwory na zimę w spiżarniach największych smakoszy są bajecznie kolorowe. Nie znajdziemy w nich wyłącznie marynowanych grzybów i ogórków kiszonych. Fermentowane kalafiory, buraki czy cytryny coraz chętniej wrzucamy do pysznych sałatek czy rozgrzewających dań. Ogromną rolę w podkreślaniu smaku potraw odgrywają też sosy, w tym bajecznie pyszny sos pomidorowo-paprykowy. Zdradzamy świetny przepis na wyborny dodatek do mięs i kanapek.

Pracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenPracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scenCzytaj dalej

Przetwory na jesień i zimę warto zrobić właśnie teraz. Cudowny sos paprykowo-pomidorowy zachwyca smakiem i aromatem

Przetwory składają się nie tylko z dobrze znanych smaków. Coraz częściej miłośnicy domowej kuchni decydują się na domowy ketchup czy wszelkie przeciery pomidorowe. Właśnie dlatego w internecie furorę robi pyszny sos z pomidorów i papryki. Warzywa smakują najlepiej właśnie teraz, więc warto się pospieszyć i zrobić na bazarze większe zakupy. Przygotowanie sosu nie jest zbyt trudne, a jego smak powala.

Dzisiaj grzeje:

  1. Rząd podjął decyzje w nocy. Polacy mają kategoryczny zakaz do 15 września
  2. Spróbujesz raz i poprosisz o dokładkę. Pyszna surówka z buraka i selera
  3. Fenomenalne odkrycie w Izraelu. Opisano je w samej Biblii

Składniki:

  • 2 kg pomidorów lima,
  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • 4 łyżki octu 10%,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy gorącą wodą, aby obrać je ze skórki. Obrane warzywa pozbawiamy szypułek, zdrewniałych części i pestek (sok z pestkami warto dorzucić do zupy lub sosu do makaronu). Pomidory, paprykę i cebulę siekamy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na sporej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy na nim wszystkie warzywa oprócz pomidorów przez ok. 5 minut. Po tym czasie pomidory umieszczamy w dużym garnku i dorzucamy do nich zawartość patelni. Wszystko gotujemy przez godzinę, aż pomidory się rozgotują, a następnie studzimy i ostrożnie blendujemy. Garnek stawiamy na gazie i dodajemy do składników oregano, bazylię, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, ocet i cukier. Gotujemy sos przez kolejna godzinę i przelewamy go do wyparzonych i suchych słoików. Pasteryzujemy je przez 20-25 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie mocno dokręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i przykrywamy ściereczką, Gdy będą całkowicie zimne, przenosimy je do spiżarni.

Wyszła z Biedronki z zakupami. Dostała wezwanie do zapłaty dodatkowych 90 zł, oniemiała poznając powódWyszła z Biedronki z zakupami. Dostała wezwanie do zapłaty dodatkowych 90 zł, oniemiała poznając powódCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. "Nasz nowy dom" zagrożony? Już jutro Polsat wyemituje 200 odcinek, ale sukcesu Katarzynie Dowbor pozazdrościł TVN
  2. Zwołują sztab kryzysowy w kancelarii Morawieckiego. Sytuacja jest fatalna
  3. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  4. Przyłapana Gessler pozbawiona doczepów, makijażu i loków. Są zrobione zdjęcia, krążą po sieci i wywołują kontrowersje
  5. Idealna panierka do kotletów schabowych, dzięki prostej sztuczce szefów kuchni zawsze wyjdzie chrupiąca jak marzenie
  6. Justyna Żyła pokazała, jak spędza czas z dziećmi. Co na to Piotr? (FOTO)

Źródło: filozofiasmaku.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł