Przetwory na zimę jak z PRL-ufacebook.com/Marynujemy

Sałatka warzywna bułgarskiej marki Globus była wielkim hitem PRL-u. Teraz zrobisz ją w domu, będzie przebojem wśród przetworów

Przetwory na zimę są idealnym sposobem na zakonserwowanie dużych ilości żywności, której w normalny sposób nie bylibyśmy w stanie zjeść. Sałatka warzywna od bułgarskiej marki Globus była niebywałym hitem PRL-u, wokół którego powstało wiele legend. Zrobienie jej w domu jest wyjątkowo proste i umożliwi ci powrót do dawnych lat.

Przetwory z PRL-u jawią się wielu osobom jako nieosiągalny już luksus. Na szczęście istnieją przepisy, które pozwalają powrócić do starych czasów za sprawą swojego smaku i aromatu. Wykonanie poniższej sałatki warzywnej, która garściami czerpie z kultowego produktu bułgarskiej firmy Globus, jest nadzwyczaj proste, a zapewni ci zapas smacznych warzyw na całą zimę. Jeśli w twojej lodówce jest wiele produktów, na które nie masz żadnego pomysłu, wykonaj z nich sałatkę w kwaśnej zalewie.

Adam Małysz myślał, że je po prostu źle doprawiony rosół. To był dopiero początek, słynny skoczek przeżył ciężkie chwileAdam Małysz myślał, że je po prostu źle doprawiony rosół. To był dopiero początek, słynny skoczek przeżył ciężkie chwileCzytaj dalej

Przetwory rodem z PRL-u - dawny smak, który wielu do dzisiaj wspomina z wielka czułością

Aby wykonać poniższy przepis wystarczy ci kilka warzyw i przypraw, które każdy z nas trzyma w szafce i lodówce. Z łatwością możesz eksperymentować z proporcjami czy nawet składnikami, ponieważ sałatka zawsze smakuje wybornie. Pamiętaj, że jeśli chcesz zapewnić sobie duży zapas sałatki, musisz ją zawekować. Tylko wtedy możesz mieć pewność, że słoiki nie zepsują się po dłuższym czasie.

Składniki:

  • 2 kilogramy bakłażanów
  • 2 kilogramy pomidorów
  • kilogram słodkiej papryki
  • kilogram cebuli
  • kilogram marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka (jeśli ktoś lubi bardzo ostro, z powodzeniem może dodać jej więcej według własnych preferencji)
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 100 ml octu
  • 300 ml oleju

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i oczyść.
  2. Bakłażany pokrój na mniejsze kawałki wielkości kęsa.
  3. Pomidory pokrój na ćwiartki, paprykę potnij w duże kwadraty.
  4. Cebulę obierz i pokrój ją w piórka. Marchew zetrzyj na długie strużyny.
  5. Warzywa wrzuć do dużego garnka, dodaj cukier, sól oraz olej. Przemieszaj tak, aby każde warzywo było równomiernie pokryte.
  6. Podgrzewaj sałatkę na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
  7. Do warzyw dodaj przeciśnięty czosnek, posiekaną drobno ostrą paprykę oraz ocet. Duś bez przykrycia przez 10 minut.
  8. Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych i czystych słoików. ustaw je do góry dnem i zakryj ściereczką do całkowitego ostygnięcia.
  9. Aby słoiki długo wytrzymały, zawekuj je.

Najlepsze newsy:

  1. Kinga Duda w poważnych tarapatach? Upubliczniono korespondencję. Co teraz zrobi?
  2. Są ofiary. Samolot rozbił się niedaleko Europy. Trudna akcja ratunkowa
  3. Nie wytrzymała, gdy zobaczyła kwotę. Była przygotowana na maksymalnie 2 zł
  4. Nie masz pomysłu co ugotować na obiad? Takich kotletów jeszcze nie jadłeś
  5. Michała zwolnili z pizzerii w Kraśniku. Zemścił się na właścicielce w najbardziej perfidny sposób
  6. Policja pod willą Lewandowskiego. Niepokojące doniesienia, ktoś chciał się włamać?

Źródło: beszamel.se

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł