Przysmak świętokrzyskiyoutube - przepisy joli

Pierwszy fast food dzieciństwa, lepszy niż chipsy. Znasz jego oryginalną nazwę?

Przysmak świętokrzyski to przepyszna przekąska z czasów naszego dzieciństwa. Mogliśmy jeść ją kilogramami, tego smaku nie można zapomnieć. Najlepsza była prosto z patelni, jeszcze lekko ciepła. Pamiętacie jak inaczej go nazywano?

Przysmak świętokrzyski wszyscy doskonale pamiętamy. Chrupiąca przekąska była prawdziwym hitem wśród dzieci i nie tylko. Do teraz może śmiało konkurować z chipsami i popcornem. Co najlepsze, mogliśmy sami zdecydować czy wolimy ją na słodko czy może wytrawnie. Jeśli na przyjęciu przysmak świętokrzyski wyląduje na półmiskach, możemy mieć pewność, że zniknie z nich w mgnieniu oka. Przygotowanie czubatej miski tej pyszności zajmuje dosłownie chwilę. Możemy usmażyć go kilka godzin przed przyjściem gości, ponieważ naprawdę długo zachowuje chrupkość. Oczywiście, jeśli chcemy oszczędzić sobie nieco zachodu, możemy kupić już usmażone chrupki.

Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąStarła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąCzytaj dalej

Przysmak świętokrzyski - jak na niego mawiamy?

Po zapytaniu ludzi jak wołano w ich rejonach na przysmak świętokrzyski w zdecydowanej większości przypadków usłyszymy określenia kratki oraz okienka. Obydwa słowa idealnie pasują do kształtu chrupek. Na rynku są także dostępne inne wariancje na temat ich wyglądu i możemy zakupić przysmak o kształcie między innymi: sitka, listka czy poduszeczki. Jednak to ten w kształcie okienka pamiętamy z naszego dzieciństwa i uwielbiamy. Jeśli wybieramy przysmak świętokrzyski, który musimy sami przygotować, ilość jaka wyjdzie z jednej paczki może nas zadziwić, bowiem z 400 gram otrzymamy produkt końcowy o objętości nawet 10 litrów. Dzieje się tak, ponieważ po obróbce cieplnej przysmak pęcznieje 10-krotnie.

Dzisiaj grzeje:

Przysmak świętokrzyski jest zrobiony z 2 rodzajów mąki: pszennej oraz ziemniaczanej. Przygotowujemy go poprzez usmażenie na gorącym, głębokim tłuszczu, czas smażenia to jedynie kilkanaście sekund, musimy być więc bardzo uważni, aby się nie spaliły - doskonale jest to ukazane na filmie z kanały Przepisy Joli na Youtube. Do tłuszczu wrzucajmy dużo mniej kratek niż nam się wydaje, że się zmieści, pamiętajmy, że przysmak niesamowicie pęcznieje i może zacząć wysypywać się z naczynia, w którym jest przygotowywany. Po usmażeniu kratki wyjmujemy na papier i czekamy aż zniknie nadmiar tłuszczu. Doprawiamy do smaku i możemy delektować się nostalgiczną przekąską.

Najlepsze newsy:

Źródło: uwielbiamgotować.com

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł