Smakosze.pl
Puszyste naleśniki na kefirze

canva/Qwart

Puszyste naleśniki na kefirze. Pamiętaj o 1 kluczowym szczególe

16 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Puszyste naleśniki na kefirze są doskonałą bazą do wielu pysznych dań. Zastąpienie mleka tym popularnym nabiałem sprawi, że masa wyjdzie niezwykle delikatna, a po usmażeniu będzie tak aksamitna i miękka, że wprost rozpłynie się w ustach. Warto spróbować — domownicy będą zachwyceni.

Puszyste naleśniki na kefirze spodobają się wielu amatorom tego przysmaku. Praca z ciastem będzie nieco trudniejsza niż w przypadku masy przyrządzonej z dodatkiem mleka, lecz efekt w postaci rozpływającego się w ustach dania wynagrodzi nam włożony w jego przygotowanie wysiłek.

Kremowa jajecznica po francusku nie ma sobie równych

Kremowa jajecznica po francusku. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszyste naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 450 g kefiru

  • 2 jaja

  • 190 g mąki pszennej

  • 150 ml wody

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • szczypta soli

Przygotowanie puszystych naleśników na kefirze:

Zaczynamy od przesiania mąki przez sito. Łączymy ją z kefirem, sodą oczyszczoną, wodą olejem i jajkami, uzyskując gładką, nieco lejącą się masę. Odstawiamy ją na kwadrans, by odpoczęła.

Delikatnie natłuszczoną patelnię dobrze rozgrzewamy. Porcjami wylewamy na nią ciasto. Najlepiej użyć do tego celu chochli, a naleśnika uformować ostrożnie obracając patelnią. Po mniej więcej minucie smażone ciasto powinno zacząć odchodzić od brzegów naczynia.

Obracamy je i smażymy jeszcze przez pół minuty z drugiej strony. Cienkiego i rumianego naleśnika na kefirze odkładamy na talerz i powtarzamy czynności z kolejnymi dozami masy, aż do jej wyczerpania.

Puszyste naleśniki na kefirze podajemy na ciepło z wytrawnym farszem lub ze słodkimi dodatkami np. z dżemem wiśniowym czy serkiem waniliowym. Na naszej stronie znajdziecie też wskazówki które pomogą wam przyrządzić naleśniki z dodatkiem budyniu. Ten natomiast zdradza sekret idealnego babcinego ciasta na ten rarytas.

Puszyste naleśniki na kefirze doskonale smakują na słodko

canva/olgakr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wysmakowane

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >