Smakosze.pl
Pierogi z mięsem

canva/Tanya145, Getty Images

Pyszne, sycące pierogi z farszem z mięsa po rosole

21 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi z mięsem mogą być pysznym pomysłem na obiad, lecz na tym nie kończą się ich zalety. Jedną z nich jest możliwość wykorzystania ugotowanego mięsa z rosołu, którego w innym przypadku większość z nas już by nie zjadła. Jeśli masz jego zapas w lodówce, niżej pokazujemy krok po kroku jak przygotować takie pierogi w prosty i szybki sposób.

Pierogi z mięsem są prawdopodobnie najczęściej wybieranym rodzajem pierogów przez Polaków. Delikatne ciasto, soczysty, aromatyczny farsz i chrupiące skwarki na wierzchu sprawiają, że ciężko się takiej kombinacji oprzeć. Choć gotowe pierogi dostępne są w wielu sklepach spożywczych, znacznie smaczniej i zdrowiej jest przygotować je samodzielnie.

Gotowanie rosołu na mięsie zawsze generuje sporą ilość resztek. Warzywa można pokroić w kostkę i dodać do sałatki jarzynowej, jednak szare mięso jest dla licznego grona mało apetyczne. Pierogi z mięsem z rosołu są dlatego świetną metodą, aby zakryć niedoskonałości i cieszyć się smakiem bez żadnych przeszkód.

Przepis na pierogi z mięsem

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej

  • 3,5 łyżki oleju

  • 275 ml gorącej wody

  • sól

Farsz:

  • 750 g mięsa z rosołu

  • 2 cebule

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Zacznij od wyrobienia mocno plastycznego ciasta. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj i urabiaj dłońmi, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i stanie się elastyczne. Uformuj z masy kulę i odstaw na około 30 min. Dzięki temu wilgoć spenetruje mąkę w odpowiedni sposób, co przełoży się na sprężystość gotowych pierogów.

Babciny rosół drobiowo-wołowy

Babciny sposób na idealny rosół. Wyjdzie najlepiej pod słońcem

CZYTAJ DALEJ

Ostudzone mięso oddziel od kości i ewentualnych chrząstek. Zmiel je w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż ją na łyżce oleju. Ostudzoną wrzuć do mięsa, dopraw solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodaj kilka łyżek rosołu.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego kółka szklanką. Na każde kółko połóż łyżką porcje farszu i zlep brzegi, uprzednio zwilżając je odrobiną wody. Pierogi wrzucaj do solonego wrzątku i gotuj je przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj ze skwarkami i kwaśną śmietaną. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak Ewa Wachowicz robi pierogi z kapustą i grzybami? Ten tekst wyjawia przepis na delikatne leniwe pierogi bez dodatku mąki.

Pierogi z mięsem

Źródło zdjęcia: canva/Krot44, Getty Images


Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nicponwkuchni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >