Rabarbar może szkodzić zdrowiupixabay.com/ulleo

Co się dzieje z organizmem po zjedzeniu rabarbaru? Nie mamy dobrych wieści o przysmaku z dzieciństwa

Rabarbar jest kultowym przysmakiem, kojarzącym się z dawnymi czasami, jednak nie wszystkim on służy. Niektórzy pamiętają wielogodzinne pobyty w toalecie po zjedzeniu tej przekąski podanej razem z cukrem. Niestety nie każdy organizm dobrze reaguje na rabarbar. Z ludzkim ciałem dzieją się różne, nie do końca dobre rzeczy po jego zjedzeniu. Nie mamy dobrych wieści o smakołyku z dzieciństwa.

Rabarbar jest lubianym warzywem, głównie za swój charakterystyczny smak oraz aromat. Mało kto nie lubi ciasta rabarbarowego z kruszonką, które jest kwaskowate i słodkie za razem. Niestety, spożywanie dużych ilości rabarbaru może skutkować dość dużymi problemami ze zdrowiem. Specjaliści zdradzają co w tym warzywie najbardziej szkodzi.

Ola Kwaśniewska wysłała męża po koperek i awokado. Zaniemówiła widząc co przyniósł muzyk, popłaczecie się ze śmiechuOla Kwaśniewska wysłała męża po koperek i awokado. Zaniemówiła widząc co przyniósł muzyk, popłaczecie się ze śmiechuCzytaj dalej

Rabarbar w dużych ilościach jest niewskazany, może powodować duże problemy ze zdrowiem

Jeśli uwielbiasz rabarbar oraz dania i przetwory z jego udziałem, mamy dla ciebie bardzo złe wieści. Okazuje się, że przysmak z dzieciństwa może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Wszystko za sprawą jednej substancji, której w tej roślinie jest całe mnóstwo. Chodzi o kwas szczawiowy, który odpowiada za specyficzny smak rabarbaru. Na jego działanie szczególnie wystawieni są mężczyźni z niskim poziomem testosteronu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Tacki do grillowania mają ukrytą funkcję. Ważna wiadomość dla wszystkich grillujących
  2. Wiele osób nawet nie wiedziało, że straciło oszczędności swojego życia. Upadek banku pociągnął ich za sobą

Kwas szczawiowy bardzo źle wpływa na nasze zdrowie nawet już w stosunkowo małych ilościach. Kwas ten może przyczyniać się do rozwoju kamicy nerkowej, która jest wyjątkowo nieprzyjemną i niebezpieczną chorobą. Duże spożycie rabarbaru przyczynia się również do wypłukiwania wapnia z kości, co osłabia nasz stelaż.

Mężczyźni z niskim poziomem testosteronu powinni ograniczyć do minimum spożycie rabarbaru, ponieważ roślina może jeszcze bardziej obniżyć poziom tego hormonu. Kobiety karmiące piersią powinny również bardzo uważać na rabarbar. Jego związki, które źle oddziałują na ciało przechodzą do mleka matki, co może powodować dokuczliwą biegunkę u maluszka.

Najlepsze newsy:

  1. Wszystko ma się zacząć już na dniach. Wizja Jackowskiego załamała wiele osób
  2. Media obiegła smutna wiadomość. Nie żyje polska legenda, niestety
  3. Jak powstają kebaby? TVN ujawnił okropną prawdę
  4. Tysiące Polaków źle gotują jajka. Narażają na niebezpieczeństwo siebie i rodziny
  5. Jedz codziennie 2-składnikowe naleśniki z bananów. Po 2 tygodniach nie rozpoznasz się w lustrze
  6. Szumowski o ściąganiu maseczek w Polsce. Dobitne słowa

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Następny artykuł