Rabarbar warto dodać także do pierogów.youtube/ Akademia Kulinarna Whirlpool

Mało kto je pierogi z rabarbarem, a szkoda. Są przepyszne, mamy najlepszy przepis

Rabarbar ma wyjątkowo, lekko kwaskowaty smak, którym cieszymy się jak najczęściej, gdy tylko pojawi się na bazarach i w sklepach. Najchętniej dodajemy go do ciast i kompotów, ale okazuje się, że może smakować obłędnie, jeśli wrzucimy przygotujemy z niego pyszne danie obiadowe. Pierogi z rabarbarem nie są tak popularne jak te z truskawkami czy jagodami, co trochę nas dziwi, bo okazują się równie pyszne. Dzielimy się prostym przepisem na smakowite danie.

Rabarbar znajdziemy jeszcze w niektórych warzywniakach i na bazarach, ale by zaznać jego smaku, powinniśmy się pospieszyć. Sezon właśnie dobiega końca, dlatego czym prędzej zróbmy większe zapasy, tym bardziej że rabarbar można mrozić albo zamknąć w słoiku, póki nie zniknie zupełnie. Wszyscy prawdziwi smakosze doceniają smak zrobionego z niego kompotu czy ciasta, ale ci bardziej ciekawscy mogą skusić się na nieco inne dania z jego dodatkiem. Okazuje się, że owocowe pierogi z rabarbarem są obłędnie pyszne.

Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadachJedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadachCzytaj dalej

Rabarbar świetnie smakuje także w owocowych pierogach. Polecamy prosty przepis, dzięki któremu docenimy uwielbiany dodatek do słodkich potraw

Rabarbar niezmiennie kojarzy nam sie z najlepszymi smakami lata. Chętnie gotujemy z niego kompoty, które podajemy do obiadów lub odstawiamy do spiżarki, oraz dodajemy do puszystych ciast, bo to najpopularniejsze zastosowania rabarbaru w kuchni. Każdy łasuch, który lubi eksperymentować w kuchni, być może zastanawiał się kiedyś, do czego jeszcze możemy go dodać. Spieszymy z odpowiedzią: pierogi z rabarbarem smakują tak dobrze, że mogą godnie te, które zwykle nadziewamy owocami czy serem.

Dzisiaj grzeje:1. 4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztować
2. Prowadzenie samochodu podczas burzy. Kilka porad, które mogą uchronić cię przed wypadkiem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżka oleju,
  • przegotowana letnia woda,
  • 25 dag rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • masło.

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy olej, jajko i wszystko mieszamy, dodając stopniowo wody. Zagniatamy ciasto, a gdy będzie gotowe, odstawiamy na chwilę pod przykryciem.
  • Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę, zasypujemy cukrem i bułką tartą, mieszamy.
  • Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążki, napełniamy je farszem i sklejamy.
  • Wrzucamy pierogi do wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż wypłyną.

Pierogi z rabarbarem serwujemy ze śmietaną lub masłem i bułką tartą.

Najlepsze newsy:

  1. Danuta Holecka i Jacek Kurski w samym sercu afery. Niespodziewany pozew, Wiadomości TVP w poważnych tarapatach
  2. W końcu tysiące Polaków się doczekają. Wicepremier przekazała nową wiadomość
  3. Zaczęło się dzisiaj rano. Klienci Lidla są wniebowzięci
  4. Oszałamiający przepis na bigos z młodej kapusty. Smak lata, koniecznie posyp go koperkiem
  5. Masz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomość
  6. Polski skoczek apeluje do ojca Rydzyka. Ma do niego prośbę

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł