Rabarbar świetnie smakuje w kompocie.eastnews/Christopher Jones/REX

Najpierw wrzuć rabarbar na grilla, a potem zrób z niego kompot. Podawaj z orzeźwiającym dodatkiem

Rabarbar niebawem zniknie z bazarów i warzywniaków, dlatego to ostatnie chwile, by przyrządzić z niego pyszne smakołyki. Najczęściej dodajemy go do przeróżnych ciast, ale równie wybornie smakuje latem kompot. Zwykle gdy go gotujemy, korzystamy z tradycyjnych receptur, czasem łącząc go z truskawkami. Tymczasem prawdziwi smakosze doceniają też dodatek rabarbaru w nieco mniej oczywistych potrawach. Ostatnio polecaliśmy chociażby pyszne pierogi z rabarbarem, a tym razem polecamy oryginalny kompot przygotowany w dość niecodzienny sposób.

Rabarbar budzi w nas jednoznacznie pozytywne skojarzenia z letnim obiadem, kompotem i wybornymi wypiekami. By nacieszyć się nimi w pełni, powinniśmy jak najszybciej kupić rabarbar, który niedługo się skończy. Z większych zapasów warto zrobić nie tylko przetwory na zimę, na przykład w formie zamkniętego w słoikach kompotu, ale też ugotować ostatnie słodkie potrawy i napoje. Najwięksi smakosze na pewno docenią smak kompotu z grillowanego rabarbaru.

Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęOcet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęCzytaj dalej

Rabarbar smakuje wybornie w kompotach, ale nie musimy przyrządzać ich zawsze tak samo. Polecamy świetny przepis na oryginalny letni napój

Rabarbar w ciastach i wszelkich innych deserach smakuje po prostu obłędnie latem. Jego najwięksi miłośnicy zdążyli już pewnie ugotować wszystkie najsłynniejsze desery z jego dodatkiem, dlatego proponujemy ostatnio nieco mniej znane, a równie pyszne dania i napoje z tym dodatkiem. Jeśli znudził wam się już smak tradycyjnego kompotu i wszelkich ciast z dodatkiem rabarbaru, mamy dla was świetną propozycję.

Dzisiaj grzeje: 1.Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składników
2. Jeden z urzędów wznawia pracę od poniedziałku. Inspektorzy mogą zapukać także do ciebie

Składniki:

  • 160 g obranego rabarbaru,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2-3 łyżki miodu lipowego,
  • garść listków mięty,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. Obrany rabarbar kroimy w plasterki i grillujemy na patelni z obu stron przez 2 minuty.
  2. Plasterki przekładamy do dzbanka, a na patelnię wlewamy łyżkę octu balsamicznego, podlewamy odrobiną wody i odparowujemy powstały płyn. Przelewamy go do dzbanka z rabarbarem.
  3. Do dzbanka dorzucamy listki mięty i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy miód do smaku i przykrywamy dzbanek talerzykiem.

Kompot przygotowany w ten sposób smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i schłodzony.

Najlepsze newsy:

  1. Jarosław Kaczyński nie spędza urodzin sam. W drodze na Wawel towarzyszyła mu wyjątkowa przyjaciółka
  2. Dramatyczne odkrycie w Bałtyku. Kąpiel może mieć porażające skutki
  3. Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z "Kuchennych rewolucji"? Magda Gessler potraktowana w niewiarygodny sposób po programie
  4. Dotarli do uczestników "Kuchennych Rewolucji". Ujawnili całą prawdę, schab sprzedają według niebywałych zaleceń Gessler
  5. Cudowny przepis na pierogi po polsku, pyszniejsze niż ruskie. Tajemnicą jest obłędny farsz
  6. Ukochana Grzegorza Krychowiaka nie próżnuje. Nie tak dawno pokazywała biust, dzisiaj czaruje nogami (FOTO)

Źródło: przyslijprzepis.pl

Następny artykuł