Rabarbar z truskawkami tworzy wspaniały dżempixabay.com/ulleo

Dostała od mamy unikatowe, dawne zapiski. Wyjawiają najprostszą recepturę na dżem z rabarbaru i truskawek

Rabarbar wraz z truskawkami tworzy idealne połączenie słodkiego z kwaśnym. Pewna blogerka dostała przepis na dżem z tych dwóch produktów od swojej mamy, która zapisała go w starym zeszycie. Teraz dzieli się swoją wiedzą, która pozwala na wykonanie pysznego przetworu.

Rabarbar używany jest przez nas na wiele różnych sposobów, choć do najpopularniejszych należą zdecydowanie dżemy. Kiedy dodamy do niego truskawki jesteśmy w stanie przygotować pyszny produkt, który idealnie balansuje smakami słodkim i kwaśnym. Blogerka dostała przepis od swojej mamy, która zamieściła go w starych zapiskach w zeszycie.

Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosówPstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosówCzytaj dalej

Rabarbar jest pyszny - dodaj do niego truskawki i zachwyć się bombą smaku

Mama pewnej znanej blogerki podzieliła się ze swoją córką unikatowym przepisem na rabarbarowo-truskawkowy dżem, który powala smakiem i konsystencją. Przekazała swoje dawne zapiski córce, która teraz dzieli się nim z internautami.

Składniki:

  • 1300 gramów rabarbaru po wyczyszczeniu i obraniu
  • 750 gramów truskawek
  • 2 opakowania cukru żelującego
  • 1,5 szklanki cukru

Dzisiaj grzeje: 1. Dziecko zjadło kotleta kupionego w Lidlu. Zmarło po 8 latach cierpienia

2. Straż miejska zyska nowe uprawienia, będzie mogła wlepić jeszcze więcej mandatów. Polacy się wściekną

Przygotowanie:

  1. Umyty i wysuszony rabarbar pokrój na około 1 cm kawałki.
  2. Umyte, osuszone i odszypułkowane truskawki zblenduj na mus pozostawiając odrobinę większe kawałki owoców.
  3. Truskawki z rabarbarem włóż do garnka i wstaw na gaz.
  4. Do gotujących się owoców wsyp dwa opakowania cukru żelującego oraz zwykły cukier.
  5. Gotuj do momentu, aż masa delikatnie zgęstnieje a cukier się rozpuści. Pamiętaj, aby ciągle mieszać, ponieważ masa jest wyjątkowo łatwa do przypalenia.
  6. Przelej gotowy dżem do wyparzonych słoików. Odstaw je do góry dnem tak, aby wieczko zaskoczyło.

Najlepsze newsy:

  1. Nagłe zakażenia w KEP. Zakonnice, księża, biskupi i inne osoby poddane pilnej kwarantannie
  2. Znoszą zakaz, wielkie zmiany zatwierdzone. Wiadomość, na którą czekało tysiące Polaków
  3. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  4. Wysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcej
  5. Gotując rosół na udkach z kurczaka robisz kardynalny błąd. Najwybitniejsi kucharze ostrzegają
  6. Wielu Polaków pogrążyło się w żałobie. Związek przekazał najgorsze wieści, nie żyje Witold Baran

Źródło: prostyprzepisna.pl

Następny artykuł