Racuchy są uwielbianym daniem z dzieciństwaPixabay / RitaE

Puszyste racuchy Okrasy biją na głowę wszystkie inne. Sekretny składnik sprawi, że pokocha je cała rodzina

Racuchy to pyszne placuszki, które najbardziej kojarzą się z dzieciństwem i podawaniem ich z jabłkiem. Jest wiele przepisów na to danie, ale te z przepisy Okrasy, zachwycają konsystencją oraz smakiem. Sekretny składnik zmienia cały przepis.

Racuchy to nieduże i smażone na tłuszczu placuszki, które najczęściej wykonuje się z mąki zmieszanej ze zsiadłym mlekiem lub świeżym. Dodatkowo jajka, drożdże i racuchy gotowe. Jest jednak wiele przepisów, które uwzględniają różne produkty.

Jednym z najlepszych przepisów jest ten Okrasy. Racuchy jego receptury są obłędne w smaku. Wprawdzie nasze babcie miały na nie nieco inny sposób, jednak warto sięgnąć po propozycję Karola Okrasy.

Racuchy uchodzą za jedną z klasycznych potraw w kuchni polskiej. Możemy podawać je z dodatkami w środku lub na zewnątrz. Idealnie komponują się z jogurtem, śmietaną czy polewami. Potrawę ocenia się jako wyjątkowo prostą w wykonaniu i przede wszystkim nie zabiera wiele czasu.

W 45 minut jesteśmy w stanie stworzyć tyle racuchów, że będą wystarczyć na podanie ich w 4 porcjach dla naprawdę wymagających i głodnych smakoszy. Co więcej, możemy śmiało serwować je w ramach śniadania czy podwieczorku.

2-letnie dziecko zjadło mięso z Lidla, niestety chłopiec zmarł po długiej chorobie. Smutna sprawa z Francji nadal budzi wielkie emocje2-letnie dziecko zjadło mięso z Lidla, niestety chłopiec zmarł po długiej chorobie. Smutna sprawa z Francji nadal budzi wielkie emocjeCzytaj dalej

Można z nich stworzyć wysoko wartościowy posiłek o przede wszystkim zbilansowany, a dodając do nich owoce, stworzymy posiłek z dodatkową porcją witamin w ciągu dnia.

Poniżej podajemy przepis na uwielbiane danie autorstwa samego Karola Okrasy. Słynny kucharz do jabłek dodał jeszcze jeden dość zaskakujący składnik. Sprawi, on że danie pokocha cała rodzina, a znajomi w mig poproszą o przepis.

Dzisiaj grzeje:

  1. Żył tylko 32 lat. Podano wstrząsająca przyczynę śmierci uwielbianego kucharza
  2. Klamka zapadła. Już od jutra będzie nowy zakaz. Ważna wiadomość zwłaszcza dla wyjeżdżających poza granice kraju
  3. 1 banalna sztuczka i problem przy robieniu pierogów znika w zapomnienie. Korzystają z niego Gessler i Makłowicz

Przepis na racuchy Karola Okrasy bije na głowę wszystkie inne. Zdradzamy, jak je zrobić

Składniki:

* jabłka – 2 szt.

* limonka – 1 szt.

* miód wielokwiatowy – 1 łyżka

* jaja – 2 szt.

* cukier – 2 łyżeczki * masło – 50 g

* mąka pszenna – 150 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* jogurt grecki – 4 łyżki

* mleko – 100 ml

* olej rzepakowy

Twarożek: * twaróg półtłusty – 100 g

* miód wielokwiatowy – 1 łyżka

* jogurt grecki – 2 łyżki

Dodatki do serwowania gotowych już racuchów:

* miód

* jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obierania jabłek oraz pocięcia ich w paski. Skrapiamy je sokiem z limonki, aby zapobiec ciemnieniu. Do tego dodajemy miód. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka oraz dodajemy cukier. Przygotowaną mieszankę ubijamy bardzo dokładnie.

W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie studzimy je do temperatury pokojowej. Przelewamy do naszej jajecznej masy i dokładnie mieszamy. Przygotowaną i rozrobioną już mieszankę przelewamy do czystego naczynia.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy całość delikatnie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Dodajemy 4 łyżki jogurtu oraz mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy jabłka i ponownie mieszamy całość.

Rozgrzewamy olej na patelni i delikatnie nakładamy na niego racuchy. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Jeśli chodzi o twarożek do podania, ucieramy go z jogurtem i miodem, a następnie wykładamy na górę usmażonych racuchów.

Wypróbujecie przepis na racuchy autorstwa Karola Okrasy? Kucharz poza jabłkami dodaje do nich twarożek. Spotkaliście się już z taką mieszanką smaków?

Łatwiejszy do zrobienia niż sok czy syrop, a tak samo skuteczny. Na jesienne przeziębienia sięgnij po napar z imbiruŁatwiejszy do zrobienia niż sok czy syrop, a tak samo skuteczny. Na jesienne przeziębienia sięgnij po napar z imbiruCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Mamy potwierdzenie, nowy zakaz już od 11 listopada. Zła wiadomość dla wielu Polaków
  2. Cudowny produkt, bije na głowę sklepowe wersje. Jeśli masz jabłka, zrobisz go błyskawicznie
  3. Najszybsze ciastka z czekoladą na świecie, wystarczą 2 składniki i 3 minuty. Możesz jeść je na gorąco, goście oniemieją z zachwytu
  4. Syrop z oregano jest najsilniejszym naturalnym lekiem na przeziębienie. Pomaga też na przykre schorzenie.
  5. Buraki zmiksowane z dwoma dodatkami działają lepiej niż antybiotyk. Nic nie ma potężniejszego działania
  6. Już od jutra w życie wchodzi nowy zakaz. Duże utrudnienia dla tysięcy Polaków
  7. Wybitne odkrycie rzuca nowe światło na historię ludzkości. Człowiek ewoluował w zaskakujący sposób

źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł