Racuchy z przepisu Okrasy zachwycają smakiem.zdjęcie poglądowe pixabay/RitaE

Nikt się im nie oprze. Ekspresowe, pyszne, niesamowicie puszyste racuchy z jabłkami i twarogiem Karola Okrasy

Racuchy bywają prawdziwym rarytasem dla każdego smakosza, który uwielbia słodkie podwieczorki i kolacje. Placuszki z przepisu Karola Okrasy są wyjątkowo delikatne i puszyste. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilkę, dlatego bez problemu możemy je też przygotować na niedzielnie śniadanie.

Racuchy usmażone na złoto i okraszone delikatnym twarogiem będą cudownym pomysłem zarówno na drugie danie, jak i słodką kolację. Puszyste placuszki niemal zawsze wychodzą, ale gdy szukamy nieco innego niż zwykle przepisu, warto skorzystać z porad doświadczonych szefów kuchni. Karol Okrasa poleca dodanie do nich jabłek i kremowego twarożku z odrobiną miodu.

Tylko nie Pani Magda, fani struchlali, niestety jest nieuleczalna, widać ją na pierwszy rzut okaTylko nie Pani Magda, fani struchlali, niestety jest nieuleczalna, widać ją na pierwszy rzut okaCzytaj dalej

Racuchy z przepisu Karola Okrasy są bajecznie proste i obłędnie pyszne

Racuchy przyrządzone idealnie powinny być jednocześnie delikatne i puszyste oraz lekko chrupać. By tak się stało, konieczne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Odrobina jogurty greckiego i mleka niesamowicie wpływa na konsystencję ciasta - składniki sprawiają, że racuszki są wyjątkowo miękkie. Warto też smażyć je powoli, aby zdążyły wyrosnąć na patelni.

Dzisiaj grzeje:

  1. Żywioł gwałtownie uderzył w kraju. Wszystko dzieje się właśnie teraz, koszmar w Polsce
  2. Mało kto się spodziewał, Lidl właśnie potwierdził niesamowitą wiadomość. Wszyscy klienci docenią
  3. Waldemar Kraska ujawnił, czemu Szumowski zrezygnował. Wygodna wymówka?

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • cytryna,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 50 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 100 ml mleka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 100 g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • dodatkowo: miód i jogurt naturalny.

Przygotowanie:

Jabłka kroimy w niewielkie plasterki lub niedbale w kostkę, a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i polewamy łyżką miodu. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dosypujemy cukier i ubijamy wszystko trzepaczką lub mikserem. W małym garnku roztapiamy masło, studzimy je i dodajemy do masy jajecznej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dosypujemy do jajek i wszystko mieszamy delikatnie szpatłuką, aż składniki się połączą. Dodajemy 4 łyżki jogurtu oraz mleko i ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy na nie niewielkie porcje ciasta. Smażymy powoli na niewielkim ogniu na złoty kolor. Twaróg rozcieramy z łyżką miodu i jogurtem. Racuchy przekładamy na talerz i na każdy z nich nakładamy nieco twarogu i polewamy je miodem. Możemy też jeść je z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Ciasto na wyjątkowo gorące dni, bez pieczenia. Ekspresowy śmietanowiec na zimno zrobi furorę w twoim domuCiasto na wyjątkowo gorące dni, bez pieczenia. Ekspresowy śmietanowiec na zimno zrobi furorę w twoim domuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 30 mężczyzn dokonało gwałtu na 16-letniej dziewczynie. Stali w kolejce przed jej hotelowym pokojem, nikt nie zareagował
  2. Fatalne wiadomości z Podkarpacia. 18 ofiar, policja pilnie apeluje
  3. IMGW pilnie alarmuje o niebezpieczeństwie, burze i upały w całej Polsce. Stanowczo odradzają picia 1 rzeczy
  4. Wyjął 100 zł i chciał zapłacić za zakupy. Kasjerka spojrzała na banknot i zamarła, od razu wezwała policję
  5. Karygodne zachowanie kucharki i proboszcza rozgniewało wiernych. Napisali do biskupa, jednak nie przewidzieli reakcji
  6. Joanna Jędrzejczyk wyznała smutną prawdę przed całą Polską. Przed laty przeżyła prawdziwy dramat, nikt nawet nie wiedział

Źródło: Kuchnia Lidla

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł