

29 Sierpnia 2020
Ekspresowy przepis na puszyste racuchy bez drożdży. Cała rodzina będzie zachwycona
Racuchy z jabłkami są jednym z absolutnym klasykiem wśród dań polskiej kuchni. Często przyrządzały je nasze kochane mamy i babcie. Dlatego, dla wielu z nas są jednym z ukochanych dań dzieciństwa. Ekspresowy przepis sprawi, że zrobimy je w kilka chwil. Co ważne, nie potrzebujemy do nich drożdży.
Racuchy są daniem, którym zajada się już kolejne pokolenie Polaków. Doskonale smakują z jabłkami. Ich obłędny smak zachwyci nawet największych niejadków. Poniższy przepis na racuchy nieco rózni się od tego, z którego korzystały nasze mamy i babcie. Powód? Nie ma w nich drożdży. Dlatego, jeszcze szybciej będziemy cieszyć się smaczymi racuchami. Możemy je podać na drugie danie, deser lub słodki podwieczorek. Jeśli brakuje ci czasu, a masz ogromną ochotę na racuchy z jabłkami, koniecznie wypróbuj ekspresowy przepis na to obłędne danie.
Racuchy - ekspresowy przepis na pyszne danie
Wiele osób nie ma czasu na spędzenie długich godzin w kuchni, dlatego warto sięgać po przepisy dzięki którym przygotujemy ulubione potrawy w nieco szybszym tempie. Racuchy na szybko, bez dodatku drożdży w niczym nie różnią się smakiem od ich tradycyjnej, klasycznej wersji. Będą wyrośnięte, niesamowicie puszyste i pyszne. Klasyczne racuchy podajemy z jabłkami, ale możemy też skorzystać z innych owoców. Jesienią możemy zaskoczyć blskich sezonowymi racuchami ze śliwkami, a latem z truskawkami lub malinami.
Dzisiaj grzeje:
- Potężny huk i nagle wszystko stanęło. Na miejscu błyskawicznie znalazła się policja i straż pożarna
- Mieszkanie w Krakowie kryło prawdziwy skarb. Wartość znaleziska wbija w fotel
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 lyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 duże jabłko
Sposób przyrządzenia:
Na początek oddzielamy żółtka od białek.Następnie, ubijamy żółtka z cukrem na gładki kogel mogel. Dodajemy, do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wrzucamy mleko, szklankę mąki, mleko i kolejną szklankę mąki. Gdy masa będzie gładka, dodajemy do niej starte na dużych oczkach jabłko lub innych owoc. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, koniecznie odciśnij z nich trochę soku.
Następnie, ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta. Formujemy małe placuszki i wrzucamy je na rozgrzany olej. Ogień nie może być jednak zbyt duży, aby racuchy nie spaliły się. Podajemy je z cukrem pudrem.
Najlepsze newsy:
- Nie zaplanowaliście przelewów przed weekendem? Klienci PKO BP, ING, BNP Paribas i Idea Banku mogą mieć problemy
- Ministerstwo Zdrowia przekazało ważny komunikat z samego rana. Dotyczy milionów Polaków
- Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
- Żałuje, że wziął udział w "Kuchennych Rewolucjach". Druzgoczące, jak nie smakują dania Gessler jego klientom
- Gdy rano otworzyła zmywarkę, nie mogła uwierzyć. Było w niej wszystko, tylko nie naczynia, odkryła niewiarygodne zastosowanie
- Tragedia nad polskim morzem. Nic nie dało się zrobić
Źródło: Przyślij Przepis
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł