Racuchy są uwielbianym daniem z dzieciństwaPixabay / ritaE

Ekspresowy przepis na puszyste racuchy bez drożdży. Cała rodzina będzie zachwycona

Racuchy z jabłkami są jednym z absolutnym klasykiem wśród dań polskiej kuchni. Często przyrządzały je nasze kochane mamy i babcie. Dlatego, dla wielu z nas są jednym z ukochanych dań dzieciństwa. Ekspresowy przepis sprawi, że zrobimy je w kilka chwil. Co ważne, nie potrzebujemy do nich drożdży.

Racuchy są daniem, którym zajada się już kolejne pokolenie Polaków. Doskonale smakują z jabłkami. Ich obłędny smak zachwyci nawet największych niejadków. Poniższy przepis na racuchy nieco rózni się od tego, z którego korzystały nasze mamy i babcie. Powód? Nie ma w nich drożdży. Dlatego, jeszcze szybciej będziemy cieszyć się smaczymi racuchami. Możemy je podać na drugie danie, deser lub słodki podwieczorek. Jeśli brakuje ci czasu, a masz ogromną ochotę na racuchy z jabłkami, koniecznie wypróbuj ekspresowy przepis na to obłędne danie.

Na ogórkach kiszonych zobaczyłaś białą pianę? Ważny sygnał dla każdej gospodyniNa ogórkach kiszonych zobaczyłaś białą pianę? Ważny sygnał dla każdej gospodyniCzytaj dalej

Racuchy - ekspresowy przepis na pyszne danie

Wiele osób nie ma czasu na spędzenie długich godzin w kuchni, dlatego warto sięgać po przepisy dzięki którym przygotujemy ulubione potrawy w nieco szybszym tempie. Racuchy na szybko, bez dodatku drożdży w niczym nie różnią się smakiem od ich tradycyjnej, klasycznej wersji. Będą wyrośnięte, niesamowicie puszyste i pyszne. Klasyczne racuchy podajemy z jabłkami, ale możemy też skorzystać z innych owoców. Jesienią możemy zaskoczyć blskich sezonowymi racuchami ze śliwkami, a latem z truskawkami lub malinami.

Dzisiaj grzeje:

  1. Potężny huk i nagle wszystko stanęło. Na miejscu błyskawicznie znalazła się policja i straż pożarna
  2. Mieszkanie w Krakowie kryło prawdziwy skarb. Wartość znaleziska wbija w fotel

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duże jabłko

Sposób przyrządzenia:

Na początek oddzielamy żółtka od białek.Następnie, ubijamy żółtka z cukrem na gładki kogel mogel. Dodajemy, do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wrzucamy mleko, szklankę mąki, mleko i kolejną szklankę mąki. Gdy masa będzie gładka, dodajemy do niej starte na dużych oczkach jabłko lub innych owoc. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, koniecznie odciśnij z nich trochę soku.

Następnie, ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta. Formujemy małe placuszki i wrzucamy je na rozgrzany olej. Ogień nie może być jednak zbyt duży, aby racuchy nie spaliły się. Podajemy je z cukrem pudrem.

Szał i niedowierzanie, Lidl z przytupem zaczął weekend. Klienci czekali tygodniami na dzisiejszy dzieńSzał i niedowierzanie, Lidl z przytupem zaczął weekend. Klienci czekali tygodniami na dzisiejszy dzieńCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie zaplanowaliście przelewów przed weekendem? Klienci PKO BP, ING, BNP Paribas i Idea Banku mogą mieć problemy
  2. Ministerstwo Zdrowia przekazało ważny komunikat z samego rana. Dotyczy milionów Polaków
  3. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  4. Żałuje, że wziął udział w "Kuchennych Rewolucjach". Druzgoczące, jak nie smakują dania Gessler jego klientom
  5. Gdy rano otworzyła zmywarkę, nie mogła uwierzyć. Było w niej wszystko, tylko nie naczynia, odkryła niewiarygodne zastosowanie
  6. Tragedia nad polskim morzem. Nic nie dało się zrobić

Źródło: Przyślij Przepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł