Racuchy ze śliwkamiPixabay / Heidelbergerin & RitaE

Większość je racuchy z jabłkami, tymczasem śliwki podkręcają ich smak do maksimum. Dodaj 1 łyżeczkę złocistej przyprawy i zachwyć się smakiem

Racuchy przypominają czasy dzieciństwa, kiedy to jadło się je jeszcze gorące, palcami z talerza. Dzisiaj trochę urozmaiciliśmy smak tego tradycyjnego dania. Szczególnie w sezonie jesiennym warto zamienić klasyczne jabłko na soczystą śliwkę, która nada racuchom cudownego smaku.

Racuchy mają bardzo długą historię, a niektóre, jak racuchy z Aniołowa, zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Racuchy te nazywają się "Anielskie ruchańce". Ich historia sięga aż lat 70, kiedy to właśnie w Aniołowie, w województwie warmińsko-mazurskim, przygotowywano je podczas zabawy karnawałowej. Jednak my mamy dla Was nieco inną wersję niż ta z Aniołowa, ponieważ w przepisie zamiast jabłek, pojawiają się śliwki.

Dziś w nocy w Biedronkach będzie się działo. Decyzja zapadła i jest nieodwracalnaDziś w nocy w Biedronkach będzie się działo. Decyzja zapadła i jest nieodwracalnaCzytaj dalej

Racuchy ze śliwkami zamiast jabłek

Racuchy, w których główną rolę grają śliwki cieszą się szczególnym powodzeniem właśnie w sezonie jesiennym. Warto jeś te owoce, ponieważ mają wiele cennych właściwości. Przede wszystkim regulują trawienie i chronią przed wolnymi rodnikami. Mało kto jednak wie, że mogą mieć wpływ na poprawę naszego humoru.

Pod względem wartości odżywczych śliwki suszone wygrywają ze świeżymi owocami, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż te surowe. Główną zaletą śliwek jest ich korzystnie działanie poprawiające trawienie. Zapobiegają zaparciom, więc tym samym zmniejszają ryzyko chorób jelita grubego. Dlatego warto dodać je właśnie do racuchów.

Dzisiaj grzeje:

  1. Do zrobienia syropu z pigwy potrzebujesz tylko 2 składników. Niesamowicie wzmacnia odporność, zalecany szczególnie w sezonie infekcji
  2. Podjęli decyzję. Otwierają granicę. Polscy turyści chętnie jeżdżą w kierunku egzotycznych państw
  3. Zostały Ci obierki po ziemniakach z obiadu? Nie wyrzucaj, zrobisz z nich obłędne frytki, będą prosić o więcej

Czego potrzebujemy, by wyszły idealne?

Podajemyskładniki na 4 porcje:

- 8 śliwek
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- do smażenia: np. masło klarowane, olej kokosowy
- do podania: cukier puder

Najważniejszym składnikiem jest cynamon, który delikatnie podkreśli smak racuchów. Ta złocista przyprawa niesamowicie wpłynie na aromat i zapewni im piękny kolor. Przygotowanie racuchów jest banalnie proste. Na samym początku należy umyć śliwki i pokroić je na połówki, następnie usunąć pestki i jeszcze raz pokroić - tym razem na cieńsze plasterki.

Aby powstała idealna masa, wsyp mąkę do miski, dodaj cukier i sodę oczyszczoną, po czym wszystko wymieszaj ze sobą. Po wykonaniu tej czynności, dodaj mleko i jajko i jeszcze raz wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy, bez grudek.

Kolejnym krokiem jest dodanie śliwek i wymieszanie ich łyżką. Do przygotowania jednego placka wystarczy około 1,5 łyżki ciasta i 4 plasterki śliwek.

Masę wylewaj na rozgrzany tłuszcz, formując kształtne placuszki. Smaż ok. 1,5 minuty na złoty kolor, następnie odwróć placek na drugą stronę i powtórz smażenie. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem. Smacznego!

Kobieta ważyła 300 kg, teraz wygląda jak milion dolarów. Efekt metamorfozy i wyjątkowej diety onieśmiela wszystkich krytykówKobieta ważyła 300 kg, teraz wygląda jak milion dolarów. Efekt metamorfozy i wyjątkowej diety onieśmiela wszystkich krytykówCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Porażające słowa ministra. Rząd ma już praktycznie związane ręce, pandemii nie zatrzyma
  2. Pilna konferencja Ministerstwa Rolnictwa: wiadomo, ile wyniesie pomoc dla sprzedawców kwiatów
  3. Wystarczy 1 łyżka i babciny trik, by uzyskać perfekcyjne pierogi. Robi tak zarówno Makłowicz, jak i Gessler
  4. Rydzyk zachęca wiernych do postu o chlebie i wodzie. Mówi, że ma być wynagrodzeniem Bogu za grzechy protestujących
  5. Tysiąckrotnie lepsza niż zwykła mizeria, rodzina oniemieje z zachwytu. Koniec z dodawaniem śmietany, jeden produkt wygrywa wszystko
  6. Panika w jednej z europejskich stolic. Mieszkańcy masowo opuszczają miasto, chodzi o obostrzenia
  7. Anna Dymna przerwała milczenie. Opowiada o walce o życie, jest zdruzgotana

Źródło: Poradnik Zdrowie, Chilli Zet, Kwestia Smaku

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł