Ramenhttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ramen.jpg

Polacy pokochali nowoczesną azjatycką wersję rosołu. Lepszy niż tradycyjny?

Ramen przebojem wdarł się na listę kulinarnych hitów Polaków. Pyszna, sycąca zupa może być poważną konkurencją dla naszego rodzimego rosołu. Siłą tej zupy są rewelacyjne dodatki oraz wyrazisty smak. Sprawdź skąd wzięła się na naszych stołach.

Ramen to potrawa wywodząca się z Japonii. Jej głownymi składnikami są bulion oraz makaron, a kompozycję dopełniają dodatki warzywne i mięsne. Smak bulionu w ramenie jest zależny od rodzaju receptury według której zostaje przygotowany. Tak też możemy stworzyć go na bazie warzyw oraz grzybów, czerwonego mięsa, kurczaka czy owoców morza. W każdym przypadku musimy delikatnie gotować go na małym ogniu i dodać wiele aromatycznych dodatków, by jego smak łączył w sobie wiele wrażeń. Idealny bulion powinien byc esencjonalny, słony z wyczuwalnym smakiem umami - znanym również jako jeden z 5 smaków, występujący w grzybach, mięsie czy sosie sojowym.

Starła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąStarła rzodkiewkę i ogórka, a potem dodała ostateczny składnik. Wyszła nieziemsko pyszna surówka, wygrywa prostotąCzytaj dalej

Ramen bez makaronu nie istnieje

Nawet gdy nasz bulion jest najlepszy na świecie, ramen nie może istnieć bez odpowiedniego makaronu. To dzięki niemu właśnie zupa jest konkretna i można się nią najeść nawet bardziej niż typowym daniem głównym. Makaron do ramenu jest bardzo specyficznie przygotowywany z mąki, wody, soli i kansui czyli wody alkaicznej. Stworzenie idealnych klusek to prawdziwa sztuka, ale jest absolutnie warta tego nakładu pracy. Makaronu do ramenu nie można z niczym innym porównać. Gdy mamy już pyszny bulion i doskonały makaron, czas na dodatki, bo to one wieńczą dzieło.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy Polski
  2. Zakończyło się głosowanie w USA. Już możemy mówić o sporym zaskoczeniu

Dodatki do ramenu to bardzo złożona grupa produktów. Do najbardziej popularnych należą: plastry duszonego boczku czy innych części wieprzowiny, jajko ugotowane na półtwardo, nori czyli arkusz glonów, świeża dymka oraz kukurydza. Poza nimi istnieją dziesiątki wariacji na temat tej kompozycji, możemy użyć innych rodzajów mięsa, albo z niego zrezygnować i do miski wrzucić smażone tofu, a także szpinak, kiełki grzyby, czosnek czy pędy bambusa. Ramen skradł serca ludzi na cały świecie, ponieważ każdy znajdzie rodzaj, który będzie dla niego idealny. Poza tym to pożywne danie potrafi nasycić nas na wiele godzin oraz dodać potężną dawkę energii.

Najlepsze newsy:

  1. Poszukiwana puma wraz z właścicielem. Ujawniono porażające fakty nt. całej sprawy, możliwe, że zwierze się męczy
  2. Koszmar na wakacjach dla dzieci. 10-latek wypadł z okna, powód wprawia w osłupienie
  3. Niezawodny sposób szefa kuchni na gęsty i odżywczy rosół. Wystarczy wlać 1 nieoczywisty składnik
  4. Babcia miała niezawodny sposób na wilgotne i kruche ciasto drożdżowe z owocami. Korzystają z niego kolejne pokolenia, zawsze się udaje
  5. Uwielbiana surówka z KFC jest wyjątkowo prosta do zrobienia w domu. Najważniejszym składnikiem jest kapusta
  6. Legia Warszawa świętuje mistrzostwo w wyjątkowy sposób. Wszystko wyglądało inaczej niż zawsze, zabawa potrwa do rana (WIDEO)

Źródło: Noizz/Wikipedia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł