Resztkiwikimedia.com/Przykuta CC 3.0

Zostały Ci resztki jedzenia z Wigilii? Przenigdy ich nie wyrzucaj, jest doskonały sposób na ich wykorzystanie

Świąteczne resztki co roku mogą być sporym problemem, lecz my postaraliśmy się opracować sposób, który pozwoli je smacznie spożytkować. Wystarczy przygotować yszny gulasz czy zapiekankę, aby nie trzeba było wyrzucać ich do kosza. Dzięki temu można je uratować i nic się nie marnuje.

Resztki po wigilijnej kolacji zawsze sprawiają Polakom sporo problemów. Ogromna ilość wszelkich ryb, wędlin i warzyw, których zwyczajnie nie da się dojeść, zalega w lodówce, a wiele osób nie wie co z nimi zrobić. Poniżej zdradzamy doskonałe pomysły na ich wykorzystanie.

Przygotowania do wigilii duża część z nas zaczyna tygodnie przed faktycznymi świętami, stąd nikogo nie powinny dziwić pełne pojemniki wędlin, sałatek, ryb, warzyw oraz ciast. Co z nimi zrobić, aby ponownie pojawiły się na naszych stołach?

Resztki z wigilii - zrób z nich gulasz

Półmiski pełne schabu, szynek, kiełbas, pasztetów i innych wędlin cieszą oczy, lecz często ich ilość jest zbyt wielka, by nawet największa rodzina była w stanie je zjeść. Dlatego doskonałym sposobem jest przygotowanie z nich gulaszu, który przez kilka następnych dni świetnie sprawdzi się jako pyszny obiad.

Aby przygotować po wigilijny gulasz, wystarczy usmażyć posiekaną cebulę w kostce na złoty kolor, dodać do niej 2 puszki pomidorów krojonych,.4 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę oraz kilka posiekanych drobno marchewek.

Mało kto wie, najzdrowsze mięso bez trującej chemii. Nie ryba i nie kurczak, będziesz zdumionyMało kto wie, najzdrowsze mięso bez trującej chemii. Nie ryba i nie kurczak, będziesz zdumionyCzytaj dalej

Taki zestaw gotuje się na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa staną się miękkie, a mięsa przejdą innymi smakami. Aby zintensyfikować jego smak, gulasz doprawia się łyżeczką ostrej papryki, łyżką słodkiej papryki, solą, pieprzem do smaku i odrobiną majeranku.

Z resztek zrób bigos

Kiszona kapusta jest często głównym elementem wigilijnego stołu, więc często jej pełna miska wadzi w lodówce. Świetnym rozwiązaniem jest sporządzenie z niej bigosu, który wraz z resztkami wędlin urozmaici świąteczny jadłospis i wprowadzi powiew świeżości.

Do jego zrobienia wystarczy pokroić szynkę i kiełbasę w drobne kawałki, połączyć je z kiszoną kapustą i kilkoma łyżkami kminku, majeranku, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Składniki należy gotować około godziny, aż kapusta zmięknie.

Po tym czasie należy dodać cebulę posiekaną w drobną kostką i podsmażoną na złoty kolor na maśle, sporą ilość przecieru pomidorowego, garść suszonych aromatycznych grzybów oraz odrobinę papryki słodkiej w proszku. Teraz wystarczy gotować kolejną godzinę i można cieszyć się pysznym wigilijnym bigosem.

Chcesz poznać inne ciekawe świąteczne triki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym wyjawiamy jak zrobić jeszcze lepszą sałatkę jarzynową. Jeśli interesują cię inne teksty, sprawdź ten artykuł - traktuje on o rządowym bufecie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.dlastudenta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł