Smakosze.pl
herb-2805224 1920 (1)

pixabay/ulleo

Rewelacyjny trick na zmiękczenie kapusty na gołąbki, nie potrzebujesz nawet garnka

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Gołąbki to prosta potrawa, jednak aby wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu warto poznać kilka tricków. Szczególnie ważne jest zmiękczenie kapusty. Okazuje się, że aby to zrobić odpowiednio szybko i skutecznie wystarczy kuchenka mikrofalowa lub piekarnik.

Przygotowanie pysznych gołąbków nie należy do zbyt skomplikowanych czynności. Sprytne tricki pozwolą jednak to zrobić szybko i sprawnie. Jedną z najważniejszych rzeczy podczas tego procesu jest odpowiednie zmiękczenie liści kapusty. Zdradzamy, jak ekspresowo się za to zabrać!

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jak zmiękczyć liście kapusty na gołąbki w piekarniku?

Najpopularniejszy sposób na równomierne sparzenie liści kapusty do gołąbków, to nabicie główki na widelec i włożenie je do garnka z gorącą wodą. Można jednak zabrać się za to w zupełnie inny sposób.

Z pomocą przyjdzie nam choćby piekarnik. Na początek musimy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją rękawa do pieczenia i umieścić je w rozgrzanym piekarniku. Kapustę należy piec przez około 25 minut. W podobny sposób możecie użyć kuchenki mikrofalowej.

Jajka sadzone wyjdą idealnie

Jak usmażyć jajko sadzone, żeby nie przywierało do patelni?

CZYTAJ DALEJ

Trick z kuchenką mikrofalową

Kolejny ciekawy sposób na zmiękczenie liści kapusty jest wykorzystanie do tego kuchenki mikrofalowej. Jak się za to zabrać?

Wystarczy, że wytniemy głąb kapusty i włożymy go do mikrofalówki, gdzie podgrzejemy je przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Liście mogą nieco opaść po takim zabiegu, ale wciąż będą dobre w smaku, a wy z łatwością zawiniecie w nie zawartość gołąbków.

Polecamy również przepisy na gołąbki. Pisaliśmy m.in. jak robi je Magda Gessler oraz Anna Lewandowska.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >