Robert MakłowiczYoutube / Robert Makłowicz / kadr z materiału

Wow, Makłowicz na bazie 2. składników zrobił danie, które zapiera dech w piersiach. W roli głównej soczyste pomidory

Robert Makłowicz w swoim domu w słonecznej Dalmacji przyrządza niebiańskie potrawy. Fani nie mogą się nadziwić jak z dwóch prostych składników można stworzyć prawdziwe arcydzieło. Sekretem są dojrzałe pomidory, które nadają całości wakacyjnego charakteru.

Robert Makłowicz z momentem otworzenia granic, postanowił udać się do Chorwacji, gdzie w niewielkiej wiosce posiada domek. Dzięki lokalnym dostawcom ma pod dostatkiem świeżych składników, z którym tworzy niezapomniane dania. Fanom szczególnie do gustu przypadło dwuskładnikowe cudo, które pokazał szerszej publiczności na kanale sygnowanym jego nazwiskiem na platformie Youtube. Jak sam Robert mawia, posiada dwa domy: jeden w Krakowie, a drugi w malowniczej Chorwacji. Na swoim kanale Makłowicz zachwyca wspaniałym jedzeniem i zapierającymi dech w piersiach widokami. Tego nie można nie przegapić.

Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnkaGotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnkaCzytaj dalej

Robert Makłowicz - pyszne danie nie musi być skomplikowane

Robert Makłowicz jest wielkim wielbicielem doskonałej strawy. Wśród obowiązkowych składników w jego dalmackiej kuchni znajdują się przede wszystkim oliwa oraz lokalne wino, które otrzymuje od lokalnych wytwórców. W zaciszu własnej kuchni stworzył danie na bazie pomidorów oraz makaronu. Jak sam tłumaczy, skojarzenia z kuchnią włoską są jak najbardziej na miejscu, ponieważ znaczna część Dalmacji przez stulecia była fragmentem Republiki Weneckiej. Właśnie na modłę włoską Robert Makłowicz przyrządził pastę z nieziemskim sosem, do którego wystarczą jedynie pyszne pomidory.

Dzisiaj grzeje:

    1. Porażające sceny na pogrzebie Andrzeja Strzeleckiego. Nikt się nie spodziewał
    2. Koniecznie dodaj ją do ciasta drożdżowego. Efekty zadziwią, nie będziesz już robić inaczej
    3. Do wzięcia nawet 18 750 zł dopłaty, a tylko 249 wniosków. Zostało już jedynie kilka dni

Składniki:

      • 1 kg pomidorów śliwkowych
      • mała cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • gałązka rozmarynu
      • 2 liście laurowe
      • 150 ml czerwonego wina
      • oliwa
      • sól
      • makaron typu spaghetti

Pomidory delikatnie nacinamy i wkładamy do wrzątku. Po kilku minutach obieramy skórkę. Do garnka o grubym dnie wylewamy około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy, po chwili dorzucamy pokrojoną kostkę białą cebulę. Gdy cebula będzie już niemal całkowicie uduszona, dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek. Po chwili dorzucamy do garnka skrojone w nieregularną kostkę pomidory, gałązkę rozmarynu, 2 liście laurowe, sól, czerwone wino. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty, ponownie możemy dolać nieco wina. Gotujemy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy od razu na gorąco, wcześniej posypując twardym serem typu parmezan. Najlepiej spożywać wraz z dobry, czerwonym winem.

Najlepsze newsy:

  1. Polskę obiegły tragiczne wieści, nie żyje Stanisław Zięba. Ogromna strata
  2. RMF FM: Rodzice stracą pieniądze, nadszedł koniec. Znika bardzo popularne świadczenie
  3. Wyjawili nowe informacje ws. bonu turystycznego. Padła data, która ucieszy Polaków
  4. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  5. Kolobrzeskie ogórki kiszone lepsze od tradycyjnych? Sekretem jest jeden tajemniczy składnik
  6. Gorący romans Gessler ze słynnym polskim aktorem szybko dobiegł końca. Dziś ma do niego 1 ogromny zarzut
  7. Robert Lewandowski jednak ze Złotą Piłką. Eksperci nie mają wątpliwości

Źródło: Youtube / Robert Makłowicz

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł