

25 Lipca 2020
Wow, Makłowicz na bazie 2. składników zrobił danie, które zapiera dech w piersiach. W roli głównej soczyste pomidory
Robert Makłowicz w swoim domu w słonecznej Dalmacji przyrządza niebiańskie potrawy. Fani nie mogą się nadziwić jak z dwóch prostych składników można stworzyć prawdziwe arcydzieło. Sekretem są dojrzałe pomidory, które nadają całości wakacyjnego charakteru.
Robert Makłowicz z momentem otworzenia granic, postanowił udać się do Chorwacji, gdzie w niewielkiej wiosce posiada domek. Dzięki lokalnym dostawcom ma pod dostatkiem świeżych składników, z którym tworzy niezapomniane dania. Fanom szczególnie do gustu przypadło dwuskładnikowe cudo, które pokazał szerszej publiczności na kanale sygnowanym jego nazwiskiem na platformie Youtube. Jak sam Robert mawia, posiada dwa domy: jeden w Krakowie, a drugi w malowniczej Chorwacji. Na swoim kanale Makłowicz zachwyca wspaniałym jedzeniem i zapierającymi dech w piersiach widokami. Tego nie można nie przegapić.
Robert Makłowicz - pyszne danie nie musi być skomplikowane
Robert Makłowicz jest wielkim wielbicielem doskonałej strawy. Wśród obowiązkowych składników w jego dalmackiej kuchni znajdują się przede wszystkim oliwa oraz lokalne wino, które otrzymuje od lokalnych wytwórców. W zaciszu własnej kuchni stworzył danie na bazie pomidorów oraz makaronu. Jak sam tłumaczy, skojarzenia z kuchnią włoską są jak najbardziej na miejscu, ponieważ znaczna część Dalmacji przez stulecia była fragmentem Republiki Weneckiej. Właśnie na modłę włoską Robert Makłowicz przyrządził pastę z nieziemskim sosem, do którego wystarczą jedynie pyszne pomidory.
Dzisiaj grzeje:
Składniki:
- 1 kg pomidorów śliwkowych
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 150 ml czerwonego wina
- oliwa
- sól
- makaron typu spaghetti
Pomidory delikatnie nacinamy i wkładamy do wrzątku. Po kilku minutach obieramy skórkę. Do garnka o grubym dnie wylewamy około 5-6 łyżek dobrej jakości oliwy, po chwili dorzucamy pokrojoną kostkę białą cebulę. Gdy cebula będzie już niemal całkowicie uduszona, dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek. Po chwili dorzucamy do garnka skrojone w nieregularną kostkę pomidory, gałązkę rozmarynu, 2 liście laurowe, sól, czerwone wino. Całość gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty, ponownie możemy dolać nieco wina. Gotujemy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy od razu na gorąco, wcześniej posypując twardym serem typu parmezan. Najlepiej spożywać wraz z dobry, czerwonym winem.
Najlepsze newsy:
- Polskę obiegły tragiczne wieści, nie żyje Stanisław Zięba. Ogromna strata
- RMF FM: Rodzice stracą pieniądze, nadszedł koniec. Znika bardzo popularne świadczenie
- Wyjawili nowe informacje ws. bonu turystycznego. Padła data, która ucieszy Polaków
- Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
- Kolobrzeskie ogórki kiszone lepsze od tradycyjnych? Sekretem jest jeden tajemniczy składnik
- Gorący romans Gessler ze słynnym polskim aktorem szybko dobiegł końca. Dziś ma do niego 1 ogromny zarzut
- Robert Lewandowski jednak ze Złotą Piłką. Eksperci nie mają wątpliwości
Źródło: Youtube / Robert Makłowicz
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł