Rodzina ciągle mnie prosi o to ciasto. Moja malinowa chmurka zawsze się udaje
Malinowa chmurka to kultowe już ciasto z galaretką malinową, masą śmietanową i bezą. Wydaje się wymagać nieco zachodu, ale, jak pokazuje Ania Zyśk, jest łatwe do przygotowania. Gotowe, daje zaś niezwykłą satysfakcję, bo naprawdę pięknie się prezentuje.
Domowa malinowa chmurka
Wszyscy wiedzą mniej więcej, jak powinno wyglądać kultowe ciasto, które od lat nazywamy malinową chmurką . Jednak jeśli chodzi o niuanse jego przygotowywania, nie jest to już takie jasne. Dlatego Ania Zyśk, autorka profilu jedz.pysznie na Instagramie, proponuje swoją wersję takiego ciasta.
Trzymanie się jej przepisu gwarantuje, że nie będzie ono długie ani żmudne w przygotowaniu. Doskonałym składnikiem chmurki jest krem na bazie mascarpone – lżejszy, bardziej śmietankowy i pyszniejszy od innych wariantów, które można spotkać.
Słodko-kwaśna malinowa chmurka
Malinowa chmurka to ciasto warte uwagi przede wszystkim ze względu na doskonały kontrast słodyczy i kwasowości . Ta ostatnia zawarta jest w malinach. Po sezonie korzystamy oczywiście z mrożonego wariantu, co w niczym nie ujmuje efektowi naszych kuchennych zabiegów.
Składniki
- 2 galaretki malinowe
- 300 g malin
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 3 białka
- 150 g cukru
- 10 g cukru pudru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie biszkoptów
- Sól
Pieczemy malinowe ciasto
Krok 1 . Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy skrobię.
Krok 2 . Z ubitej piany formujemy blat bezowy o średnicy odpowiedniej do formy (ok. 24 cm). Suszymy w piekarniku rozgrzanym do 80-100 stopni.
Krok 3 . W 600 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę. Studzimy, dodajemy maliny i odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć.
Krok 4 . Otwieraną formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Układamy na niej warstwę biszkoptów, a na nią wykładamy masę malinową i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki.
Krok 5 . Robotem ubijamy zimne mascarpone, śmietankę i cukier puder.
Krok 6 . Krem wykładamy na galaretkę i wyrównujemy.
Krok 7 . Na wierzchu ciasta układamy wysuszoną bezę i podajemy.