Rolada ze szpinakiem i łososiemScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Smacznebodomowe

Chcesz olśnić wszystkich? Zrób roladę szpinakową, goście oniemieją z zachwytu, wygląda jak z najlepszej restauracji

Rolada szpinakowa wygląda niczym przysmak prosto z restauracji. W jej wnętrzu znajdziemy wybornego łososia i serek chrzanowy. Za każdym razem się udaje i smakuje wyśmienicie. Taki specjał z pewnością przypadnie do gustu gościom, którzy momentalnie go spałaszują. Przepis jest trywialny.

Nie da się ukryć, że rolada ze szpinaku jest specjałem, obok którego ciężko przejść obojętnie. Jednak nie tylko wygląd można uznać za jej atut. Nie można zapomnieć o jej niezwykłym smaku, który wprawi nasze kubki smakowe w stan ekstazy.

Rolada szpinakowa - idealny poczęstunek dla gości

Przeważnie rolada kojarzy nam się ze słodkim deserem. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na taki smakołyk. Tym razem warto postawić na poczęstunek w wytrawnej odsłonie. Rolada ze szpinaku na długo pozostaje w pamięci.

Rolada szpinakowa może zostać przygotowana w różnych wariantach. Dziś postawimy na łososia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastąpić szynką lub marynowana papryką. Możliwości jest wiele i ogranicza nas wyłącznie własna inwencja.

Smakowita rolada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet smakosze, którzy nie mieli wcześniej styczności z taką potrawą, dadzą sobie radę. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Czego potrzebujemy?

  • 250 g szpinaku (może być mrożony lub świeży)
  • 15 g masła
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 10 g mąki pszennej
  • 100 g puszystego serka śmietankowego
  • 15 g tartego chrzanu
  • 100 g łososia

Przepyszna rolada ze szpinakiem i łososiem

Na początku musimy odpowiednio przygotować szpinak. Jeżeli mamy świeże liście, wówczas myjemy je, suszymy i umieszczamy na patelni z dodatkiem masła. Wzbogacamy je o wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko podgrzewamy, a następnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jeśli zdecydowaliśmy się na rozdrobniony, mrożony szpinak, musimy go najpierw rozmrozić. Najlepiej zrobić to w sitku. Następnie umieszczamy szpinak na patelnie i smażymy z masłem oraz czosnkiem. Pod koniec dodajemy przyprawy i studzimy.

Żółtka jajka roztrzepujemy i dodajemy do ostygłego szpinaku razem z mąką. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i wzbogacamy o nie masę szpinakową. Wykładamy ją na blasze wysmarowanej masłem i wyścielonej papierem do pieczenia. Szpinak z dodatkami powinien być ułożony jak płaski placek.

Nasza rolada już wkrótce będzie gotowa. Masę na blasze wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Placek wykładamy na ściereczkę i zawijamy roladę. Czekamy, aż całkowicie ostygnie. W tym czasie mieszamy serek z chrzanem.

Roladę smarujemy po wewnętrznej stronie serkiem chrzanowym. Na jednym boku układamy plasterki łososia i zawijamy szpinakowe ciasto. Roladę na koniec owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Po ochłodzeniu jest już gotowa. Wystarczy ją pokroić. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Smacznebodomowe. Stamtąd pochodzi zdjęcie umieszczone powyżej. Jeżeli lubicie szpinak, wypróbujcie również przepis na ciasto leśny mech.

Internauci zachwyceni przepisem Ani Starmach na rybę po grecku. Rewelacyjne danie już jest świątecznym hitemInternauci zachwyceni przepisem Ani Starmach na rybę po grecku. Rewelacyjne danie już jest świątecznym hitemCzytaj dalej

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł