

28 Grudnia 2020
Genialne i proste roladki na Sylwestra, wystarczą ci tylko 3 składniki. Znikną z talerzy w mgnieniu oka
Roladki sylwestrowe są doskonałą przekąską, która nie tylko będzie ładnie wyglądać na imprezowym stole - ich smak jest doskonały. Cały przepis wymaga jedynie 3 składników, więc w żadnym wypadku nie jest skomplikowany. Zrobi je praktycznie każdy, a raz postawione na widoku, znikną w kilka chwil.
Roladki wymagają jedynie oleju, białego serka kremowego z czosnkiem oraz cukinii. Przygotowanie jest banalnie proste i można powierzyć je nawet dziecku, choć warto zachować dozór dorosłego, ponieważ korzysta się przy okazji z palnika kuchenki.
Sylwester nie może obejść się bez potraw szybkich w przygotowaniu i możliwych do zjedzenia na jeden kęs. Dlatego tak często podaje się na przyjęciach koreczki, paszteciki czy właśnie roladki. Poniższy przepis sprawi, że goście zakochają się w twojej sztuce gotowania.
Roladki z czosnkowym serkiem
Zazwyczaj roladki składają się z większej ilości składników, często przygotowywane są także z mięsa, takiego jak szynka czy bekon. W tym przypadku chcemy pokazać wegetariańską wersję roladek, która zachwyca prostotą i intensywnym, a zarazem kremowym smakiem.
Cukinia sprawia, że kremowy serek trzyma się w środku bez przeszkód, a podsmażenie plastrów tego warzywa znacznie wzmacnia smak dania. Mimo niewielkich rozmiarów jest sycące, wystarczy więc kilka kęsów, aby natychmiast poczuć się najedzonym. Doskonałą wersję tej przystawki zaprezentowano na kanale Enjoy Life PL na YouTube, skąd pochodzi także powyższy kadr.
Poszukujesz więcej informacji o tematyce kulinarnej? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy tajniki gotowania najlepszego rosołu. Tutaj z kolei opisujemy zbliżający się podatek cukrowy.
Przepis na ekspresowe roladki czosnkowe
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 opakowania serka do smarowania na kanapki z dodatkiem czosnku
- odrobina oleju do smażenia
Cukinie dokładnie umyj pod bieżącą wodą tak, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń czy kurzu. Następnie osusz ją papierowym ręcznikiem i ostrym nożem pokrój ją w cienkie paski. Możesz do tego zadania wykorzystać także mandolinę.
Wlej na patelnie olej i rozgrzej go. Smaż cukinię z obu stron, aż pojawi się na nich ładny brązowy kolor. Przełóż plastry na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozwól im ostygnąć.
Ostudzone plastry rozłóż na desce i posmaruj z jednej strony serkiem czosnkowym. Zwiń je w ciasne roladki i ułóż na półmisku. Jeśli się rozwijają, przebij je na wylot drewnianą wykałaczką. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Żył 114 lat, przed śmiercią zdradził sekret swojej diety - można oniemieć
- Wrzuć je do garnka z wodą, zagotuj i wypij zaraz po przebudzeniu. Efekty zachwycają
- Jak wybrać smaczne mandarynki? 1 szczegół ma kluczowe znaczenie
Źródło: niechpolaczynaswspolnegotowanie.wp.pl
Następny artykuł