Roladki wołowe z mięsem mielonym. Niezawodny przepis
Roladki wołowe z mięsem mielonym to wyraźne, mięsne danie o wyczuwalnym smaku i aromacie czosnku i świeżego tymianku. Roladki z wkładką mięsną to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsa. Poznaj przepis na roladki wołowe z mięsem mielonym.
Roladki wołowe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczne, duszone w czosnku i tymianku roladki wołowe z farszem z mięsa mielonego mają genialny smak . Całe danie uzupełnione jest mięsnym sosem, który przygotujesz na wodzie z duszonego mięsa.
Do roladek wołowych z mięsem mielonym podaj ogórki kiszone - tu poznasz przepis na wyśmienite ogórki z liśćmi dębu, wiśni i innymi składnikami, dzięki którym ogórki zyskają niepowtarzalny smak. Roladki podaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi , są idealne do mięsnych dań.
Przed smażeniem zabezpiecz roladki, aby nie rozleciały się pod wpływem wysokiej temperatury. W tym celu wykorzystaj wykałaczki lub nitkę, osobiście polecam nitkę, ponieważ łatwiej usmażysz rolady i bez problemu zdejmiesz ją zaraz po ugotowaniu mięsa.
Z wołowiny przygotujesz również wiele wyśmienitych dań- tu poznasz prosty przepis na policzki wołowe jak z najlepszej restauracji.
Przepis na roladki wołowe z mięsem mielonym
Składniki:
-
1 kg wołowiny bez kości
-
400 g mielone mięsa wieprzowego
-
4 ząbki czosnku
-
cebula
-
kilka gałązek świeżego tymianku
-
łyżeczka papryki mielonej
-
łyżka śmietany
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
olej do smażenia
-
sos sojowy do smaku
-
sól, pieprz
Jak zrobić roladki wołowe z mięsem mielonym?
Wołowinę pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety, oprósz je z każdej strony solą i pieprzem, odstaw.
Na oleju zeszklij posiekaną drobno cebulkę, dodaj mięso mielone, oprósz solą, pieprzem. Posiekaj gałązki tymianku i dodaj je do zupy, całość smaż, aż mięso zmieni kolor, odstaw do ostygnięcia.
Zimne mięso wyłóż na środek każdego kotleta wołowego, zrób roladkę i obwiąż nitką, aby się nie rozwarstwiły podczas smażenia i duszenia. Gotowe roladki smaż na małej ilości oleju z każdej strony, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Do garnka wlej szklankę wody, wsyp paprykę mieloną, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę sosu sojowego i duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa, około 1,5-2 godzin. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dolej.
Źródło zdjęcia: canva/ Elena Nazarova Gdy roladki będą już ugotowane, wyjmij je z garnka, do wody dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku tymiankiem, sosem sojowym i pieprzem. Z roladek zdejmij nitki i podaj z gęstym, aromatycznym sosem.